DONOSIMO Očekuju nas novosti na dubrovačkim cestama: Ako vijećnici odobre, Libertas nabavlja tri autobusa tipa 'harmonika'!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Javni gradski prijevoznik Libertas nabavlja nove autobuse, doznaje Dubrovački dnevnik. Nabavka će ići pred vijećnike na sljedećoj sjednici gradskog vijeća koja će se održati 23. rujna.

Rado se o tri autobusa tipa "harmonika". Treba reći da se ovdje ne radi o nabavci putem fondova Europske unije, a za što je već osigurano 15,3 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda Europske unije. Podsjetimo, taj projekt je na čekanju zbog žalbe poljske tvrtke koja nije odabrana na javnoj nabavi koju je proveo Libertas.

Više o nabavci ova tri autobusa tipa "harmonika" za Dubrovački dnevnik rekao je glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević.

- Svakako ne treba miješati obu nabavku autobusa s onom koja je osigurana većinom novcima Europske unije. Dakle, prema svemu sudeći, na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća ide točka posvećena Libertasu, nabavci tri nova autobusa koja se kupuju putem operativnog leasinga. - rekao je Grljević.

- Ukoliko vijećnici izglasaju točku, išlo bi se u sami proces kupovine. Pojedinačna vrijednost svakog autobusa iznosi vrijednosti 2,050 000 kuna uvećano za PDV, što u ovoj investiciji znači cca 6,2 milijuna kuna plus PDV. - naveo je Grljević.

Dodao je kako su spomenuta vozila veća od onih koje Libertas ima u svojem voznom parku.

- Dužina jednog autobusa je 18 metara, visina s klimom iznosi tri metra, a širina 2,5 metra. Vozila su opremljena motorima od 10.500 kubičnih centimetara te motor ima šest cilindara što ispunjava ekološki standard E6. Autobus će imati četvero vrata. - izjavio je Grljević, ističući kako je "jamstvo na vozila sedam godina, što je prva nabavka u povijesti Libertasa s ovako dugim jamstvom te je rok isporuke 90 dana".

Zaključio je kako bi se nabavka trebala provesti do kraja ove godina ako sve bude po planu, ističući da će autobusi biti upotrebljavani ovisno o potrebama poslovanja.

Inače, iz gradske upravo još u svibnju, kad su ovi autobusi testirani, napisali su kako bi "zglobni autobusi bili korisna akvizicija u vozni park Libertasa zbog svojih mogućnosti za komercijalnu upotrebu".

"Naime, intencija gradske uprave jest ukidanje dolaska tzv. shuttle turističkih autobusa na Pile i preuzimanje prijevoza gostiju s kruzera na relaciji Luka Gruž - Pile s dva niskopodna autobusa koje Libertas namjerava nabaviti, a čime bi se značajno smanjile gužve." - napisali su tada iz gradske uprave, dodajući kako bi "akvizicija rasteretila najopterećenije linije, prije svega one na relaciji Mokošica-Pile i Babin kuk-Pile."

Popularni Članci