DOMINIKANAC KOJI JE ZRAČIO SKROMNOŠĆU Održan pokop i misa zadušnica za fr. Mirka Ljubića

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Posmrtni ostaci fr. Mirka Ljubića pokopani su u nazočnosti subraće dominikanaca, rodbine, drugih svećenika, redovnica i vjernika u srijedu 3. siječnja na groblju Danče. 

Sprovodne obrede predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije fr. Slavko Slišković. Misu zadušnicu nakon pokopa u crkvi Gospe od Ruzarija služio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Obraćajući se okupljenima na groblju provincijal Slišković je kazao kako Isus poziva kršćane da i u ovakvim trenucima ne budu uznemireni, o čemu je govorio i pročitani evanđeoski ulomak. „Sve prolazi, samo ljubav ostaje. Ljubav čovjeka čini potpunim, sretnim i vječnim“, kazao je provincijal. Istaknuo je kako je pokojnik često upućivao one koje je susretao na vjeru, nadu i ljubav, što su bile riječi po kojima će ostati upamćen. „U svom odnosu prema drugima redovito je pokazivao ljubav. I to ne nekakvu apstraktnu ili teoriju ljubavi, nego konkretnu, svakidašnju, dobrohotnu obzirnost. Znamo da to nije lako.“

Na početku mise zadušnice dubrovački biskup je izrazio sućut pokojnikovoj subraći dominikancima i rodbini te svima ožalošćenima. Osvrnuo se na to kako ime pokojnika, prema onoj latinskoj Nomen est omen, nosi u sebi riječ mir za kojim svi čeznu. Gospodin je naš mir, kazao je biskup Glasnović te progovorio o vjeri, nadi i ljubavi kao krepostima koje su pokojniku bile važne.

Pater Mirko bio je jedan jednostavan i skroman dominikanac, ustvrdio je u propovijedi fr. Tomislav Kraljević, prior samostana sv. Dominika u Dubrovniku u kojem je pokojnik najdulje živio i djelovao. Istaknuo je njegovu nenavezanost na materijalno, pa čak i na ljude iako je za svog aktivnog svećeničkog života jasno očitovao brigu za brata čovjeka, za obične ljude s njihovim brigama koji su u pokojniku znali naći utjehu i snagu. „Njegova osoba je plijenila jednostavnošću. Ta jednostavnost i skromnost bili su ključ uspjeha kojima je otvarao srca ljudi koji su mu se povjeravali i tražili duhovnu okrepu. Lako je ulazio s ljudima u razgovor“, kazao je prior Kraljević. Progovorio je i o posljednjim godinama pokojnika u samostanu i borbi s bolešću. I u tim godinama zračio je mirom. „Vjerujem da je mir koji je vladao njegovim životom bio plod molitve i jedinstva s Kristom“, zaključio je prior te dodao kako svećenik treba pristati izgubiti sve za službu Bogu i Crkvi.

Sućuti povodom preminuća fr. Mirka uz ostale su izrazili nadbiskup riječki Mate Uzinić, umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić i mostarski biskup Petar Palić.

Mirko Ljubić rođen je 28. listopada 1941. u Uzarićima, od oca Boža i majke Anđe, rođene Kraljević. Jednostavne zavjete u dominikanskom redu položio je 22. svibnja 1966., a svečane 11. veljače 1970. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 22. lipnja 1974. godine. Svećeničku službu vršio je u samostanima Kraljice Svete Krunice u Zagrebu, Svete Marije Milosne u Bolu, a glavninu života u samostanu sv. Dominka u Dubrovniku gdje je vršio razne službe: supriora, ekonoma, knjižničara, člana samostanskog vijeća te duhovnika laičkog bratstva sv. Dominika. Jedno vrijeme bio i duhovni pomoćnik u župi Mokošica, područje Sustjepana. Posljednjih godina je bolovao te je  preminuo okrijepljen svetim sakramentima u nedjelju 31. prosinca 2023. godine u 83. godini života, 58. redovništva i 50. godini svećeništva.

Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija

Popularni Članci