DOHODI NAM FESTA Pandemija neće spriječiti Svetog Vlaha, ali hoće ograničiti događanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Zbog strogih epidemioloških mjera koje su na snazi bilo je upitno održavanje tradicionalne Feste svetogVlaha. Stanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji po pitanju broja zaraženih je znatno bolje nego drugdjepa je tako zabilježen pad novih slučajeva koronavirusa. Zbog nešto bolje epidemiološke slike izgledno jekako Dan dubrovačkog parca ipak neće izostati.

Na sastanku Grada Dubrovnika, Dubrovačke biskupije i pripadnika Županijskog stožera civilne zaštiterazmatralo se u kojem se obliku može održati program ovogodišnje Feste sv.Vlaha i Dana Grada

Festa će se održati, to je sigurno. Biskupija i Grad odlučili su zajednički zatražiti smjernice odNacionalnog stožera civilne zaštite pa ćemo nakon toga objaviti cijeli program, uvjete i mjere nakon štodobijemo odobrenje - poručili su iz Grada Dubrovnika.

Dok se čekaju detalji programa, prema postojećim mjerama koje su na snazi u cijeloj državi, sasvim jejasno kako neće biti događanja gdje se okuplja veći broj ljudi. Tako će primjerice večeraod Kandeloresigurno izostati budući da ne rade ugostiteljski objekti, a teško je očekivati kako bi došli brojni uzvanicikoji pristižu iz drugih gradova i država. Svečana sjednica Grad Dubrovnika bi se trebala održati u KazalištuMarina Držića uz nazočnost predstavnika užeg vrha države. Procesija i pozdrav barjaka ne bi trebali bitiproblem budući da se održavaju na otvorenom. Mise se svakako mogu organizirati s ograničenim brojemljudi kao i grličanje. Kako neslužbeno doznajemo, s ciljem smanjivanja gužvi, izostat će uobičajeni pozivihodočasnicima kojima će biti predloženoda Festu proslave u svojim biskupijama.Za očekivati je kako će cijeli tijek proslave pojačano nadgledati covid-redari koji će brinuti nose li svizaštitne maske, drže li razmak, a dodatno će se paziti da ne dođe do većih okupljanja.

MINIMALAN KULTURNI PROGRAM

Zasigurno ove godine neće biti kulturnih događanja na kakve smo naviknuli poput velikih koncerata,nastupa zborova i slično. Kulturni program 1049. Feste sv. Vlaha održat će se u minimalnom obliku što jepotvrdio i predsjednik udruge Festa Dubrovnik Slobodan Nano Vlašić. On je za Dubrovački dnevnik kazaokako su i oni odgodili cijeli planirani program.

- Budući da nema naznaka skorih promjena epidemiološke situacije i prema njoj odgovarajućih mjera,protokol Grada Dubrovnika i sve institucije smo obavijestili o odgodi svih naših planiranih događanja kojisu pretpostavljali veći broj izvođača i publike - kazao je Vlašić te dodao kako u programu ostaje otvaranje izložbe Grad sv. Vlaha u suradnji s DULU, UGD, KMD, Domom Marina Držića i MHI koja će se održati 25.siječnja u predvorju Kazališta. Također, Vlašić najavljuje kako planiraju na istom mjestu 28. siječnjaodržati promociju albuma Klape Kaše Misa sv. Vlaha što je ovogodišnja zamjena za Festu od klapa.Inače,Udruga je ove godine trebala imati bogat i poseban program budući da im je ovo jubilarna 20.Festa. Planirali su organizirati veliki koncert u čast 30 godina Atlantide gdje su uz DSO trebali nastupitibrojni prateći izvođači, a bilo je u planu za Festu od klapa napraviti program Sve najbolje iz Dubrovnikakao i Rock paradu u Lazaretima te brojne radionice.

Stari festanjuli ponovno domaćini Feste

Izostao je i izbor festanjula koji se inače objavljuje prije Nove godine pa će tako barjak podignuti i ispratitiprošlogodišnji. Dekrete su 2019. godine primili, nakon prijedloga bratovštine Svetoga Vlaha koje jeusvojio biskup Uzinić, iz redova pomoraca kapetan duge plovidbe Ivica Đurđević–Tomaš rođen 1969.godine u Dubrovniku, dok je iz redova obrtnika festanjul kamenoklesar Ivica Vrlić rođen 1975. godine uDubrovniku

Druge procesije za vrijeme pandemije

Zbog epidemioloških razloga nije se održala tradicionalna procesija vjernika gradskim ulicama na blagdanVelikeGospe u Sinju. Prošlogodišnje slavlje Velike Gospe je bilo u znaku dosad neviđenih okolnosti. Kakobi smanjili okupljanje većeg broja vjernika u Sinju, svećenicisu održavali svete mise 14. i 15. kolovozaskoro svakih sat. Sve je bilo u znaku dezinfekcije,maski i razmaka. Za razliku od Sinja, Stožer je u ožujkudao dopuštenje za hvarsku procesiju na Veliki četvrtak koja se na otoku izvodi više od 500 godina. Poprocesiji je bilo dozvoljeno samo 15 sudionika koje je nadgledala policija i lokalni Stožer civilne zaštite.Ukupno je održano šest procesija s po 15 sudonika u mjestima Jelsa, Plitve, Vrisnik, Svirču, Vrbnju iVrboskoj, pa je ukupno sudjelovalo 90 ljudi.

Aida Čakić

Popularni Članci