'

DIO VATROGASACA OSTAJE DEŽURATI Simović: "Stanje je dobro, smanjili smo broj ljudi, ali još smo na terenu"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Radari viber, DD
Požar poviše Ponikava na Pelješcu buknuo je jutros, oko 11 sati. Gori borova šuma, a požar su gasila i četiri kanadera. 

TIJEK DOGAĐAJA: 

20:35 Provjerili smo trenutnu situaciju na Pelješcu sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepanom Simovićem. 

"Dobro je stanje. Još uvijek smo na terenu, ali smanjili smo broj ljudi. Baš pravimo plan za večeras i sutra, jer se ovo treba i sutra sanirati. Što se tiče vjetra, zanimljivo je to na Pelješcu, sad ga na primjer nema, a poslije se može dignuti. Zato će vatrogasci biti gore na terenu, na brdu i tokom sutrašnjeg dana ćemo napraviti smjenu", kazao je Simović.

17:20 Zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović javio nam se s terena. 

"Situacija je bolja. Požar još nije lokaliziran, svi smo na terenu, sve snage su tu i ostat će cijelu noć. Dio prema Ponikvama smo zaustavili što je bilo najvažnije, tu trebamo dežurati također da požar ne krene na naseljeno mjesto. Gore smo svi na terenu, dva kanadera su tu, sad će se povući. Ostavit ćemo jedan kanader u zračnoj luci do noći. Moramo biti na oprezu zato jer se počeo dizati vjetar, imali smo takvu najavu i to smo očekivali", kazao je Simović. 

15:15 Stanje na požaru otvorenog prostora na Pelješcu-Ponikve je bolje, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Na terenu je oko 90 vatrogasaca. Trenutno gase 2 Canadaira, a 2 su otišla na punjenje gorivom.

"Situacija je puno bolja, jugozapadni dio požarišta smo uspjeli riješiti još je ostao istočni, ali ono što je najvažnije da smo požar zaustavili u onome dijelu koji je prijetio prema Ponikvama", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

13:47 Iz Hrvatske vatrogasne zajednice su uputili priopćenje o požaru: 

"DVOC 193  zaprimio je u 11:05 sati zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na Pelješcu-Ponikve.
Na intervenciji gašenja požara angažirano je 85 vatrogasaca  iz Intervencijske vatrogasne postrojbe  Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-a Putniković, Ston i Ponikve te su angažirana i 4 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Prema riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića jak vjetar otežava gašenje požara, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi", stoji u priopćenju. 

13:40 „Požar je zahvatio veliku površinu. Oko 13:30 sati nam je stigao i četvrti kanader“, kaže vatrogasni zapovjednik Simović dodavši kako je najzahtjevniji dio prema Ponikvama.

„To nam je cilj, zaustaviti tu širenje. Zasad u tome uspjevamo, ali ako krene vjetar, moglo bi biti problema. Moramo spriječiti ulazak požara u naselje u ponikvama. Vjerujem kako ćemo u tome uspjeti, ali je teško, grub je teren, nema puta, penjemo se gore i moramo biti jako oprezni“, kazao je Simović.

12:00 Kako nam je kazao županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, dignuta su dva kanadera, zatražen je i treći, a vjetar otežava situaciju. 

Na terenu su sve vatrogasne snage s Pelješca, Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik, Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci, Javna vatrogasna postrojba Dubrovačko primorje, stižu i vatrogasci iz Neretve. 

Požar ne prijeti kućama. 

Popularni Članci