'

DANI OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA Organiziran bogat program, od prezentacija, obilazaka do besplatne vožnje "šesticom"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
U sklopu obilježavanja nacionalnog programa „Dani otvorenih vrata EU projekata“, Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om tijekom listopada organizira niz događanja za građane kako bi im promovirali i približili projekte koji su sufinancirani sredstvima Europske unije.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavlja promovirati projekte koji su sufinancirani sredstvima Europske unije. Cilj održavanja „Otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga. Planiranim događajima ćemo otvoriti svoja vrata zainteresiranoj javnosti kako bi ih upoznali s uspješno provedenim aktivnostima EU projekata i budućih novoodobrenih projekata koji su u svojim začecima. 

Planirane aktivnosti koje će se organizirati:

BESPLATAN IZLET BRODOM LACROMA, subota, 5. listopada 2024. godine

Broj mjesta je popunjen

BESPLATNO STRUČNO VODSTVO PUTEM MULTIMEDIJALNOG VODIČA KNEŽEVOG DVORA UZ INOVATIVNE PRIMJERE DOBRE PRAKSE EU PROJEKATA, ponedjeljak, 7. listopada 2024. godine

Stručno vodstvo putem multimedijalnog vodiča Kneževog dvora održat će se u ponedjeljak, 7. listopada 2024. s početkom u 9 sati u Kneževom dvoru.

Dolazak je potrebno potvrditi na email: scavar@dura.hr

Radi se o multimedijskom vodiču razvijenom za mobilne uređaje (za platforme Android i iOS) koji je implementiran u Kneževom dvoru. Mobilna aplikacija nudi samostalno vodstvo za individualne korisnike, a osim audio vodstva sadrži brojne zanimljive priče koje pričaju kostimirani likovi kroz proširenu stvarnost, čiji se videi pokreću putem posebnih stalaka postavljenih u prostoru. Aplikacija detektira broj ljudi u stvarnom vremenu i posjetiteljima prezentira jedan od dva različita narativa. U vrijeme manje posjećenosti Dvora posjetitelji imaju mogućnost pokrenuti dužu verzija audio vodiča s elementima proširene stvarnosti, a u satima veće posjećenosti posjetiteljima se predstavlja kraća verzija multimedijskog vodiča. Na ovaj način stimulira se posjetitelje da dođu u muzej u vrijeme izvan vršnih sati kada im se nudi detaljniji vodič kroz muzej.

Vodič je realiziran u sklopu projekta HERIT-DATA, financiran programom Interreg Med, koji je za cilj imao smanjiti utjecaj ljudskih aktivnosti (turizma) na kulturno naslijeđe, a tom okviru razviti održivo i odgovorno upravljanje turizmom usmjereno prema kulturnom naslijeđu uz korištenje tehnologije i inovativnosti u alatima za upravljanja (Big and Open Data), kao i druge politike i socijalne mjere.

Osim rezultata navedenog projekta HERIT-DATA, bit će predstavljene i nadolazeće intervencije koje će se u Dubrovačkim muzejima provesti kroz projekte COOL NOONS (Interreg Euro-MED) i HERIT-ADAPT (Interreg Euro-MED).


PREDSTAVALJANJE PROJEKTA HABI,  9. listopada 2024. godine, Studentski dom Dubrovnik

Događaj podizanja svijesti projekta „HABI“ održat će se u srijedu, 9. listopada 2024. godine u 9 sati u Studentskom domu u Dubrovniku, na kojem će projektni partneri, predstaviti projektne aktivnosti te ključne ciljeve projekta. Događaj će okupiti lokalne dionike, uključujući turoperatore, mala i srednja poduzeća, vlasti i širu javnost, a sudjelovanje će biti omogućeno i online za međunarodne partnere. Svi zainteresirani građani su dobrodošli te vrata Studentskog doma su otvorena za sve posjetitelje.

S obzirom da je broj mjesta ograničen, dolazak je potrebno potvrditi na email: isaltaric@dura.hr najkasnije do utorka 8. listopada 2024. do 16:00 sati.


Projektni partneri DURA i Mola di Bari istaknut će svoju ulogu u projektu kao administrativna potpora i odgovorni partneri za izradu komunikacijskog plana te plana za kampanju podizanja svijesti o zaštićenim NATURA 2000 staništima i prijetnjama tim područjima, dok će Commune di Conversano i Javna ustanova Rezervat Lokrum iznijeti pregled provedenih aktivnosti

Projekt “HABI“, koji u svojim projektnim aktivnosti ima za cilj podizanje svijesti, obuku i znanstvena istraživanja o vrstama i staništima od zajedničkog interesa zajednica”, financiran je s 226.605,27 EUR od strane programa Interreg Italy – Croatia 2021.-2027. Projekt je usmjeren ka unapređenju zaštite prirode, biološke raznolikosti i zelene infrastrukture. Slijedi skup integriranih ciljeva usmjerenih na promicanje nove slike područja, temeljene na kvaliteti okoliša i krajolika te na bogatstvu kulturnog identiteta i prirodne baštine. Ključni rezultati uključuju završetak zajedničkih obuka, izradu strategija za očuvanje NATURA 2000 morskih staništa te provedbu kampanja za podizanje svijesti u Dubrovniku i Mola di Bari. Projekt HABI financiran je s 226.605,27 EUR od strane programa Interreg Italy – Croatia 2021.-2027.

BESPLATNA VOŽNJA LINIJOM BR. 6 ZA SVE KORISNIKE, 11. listopada 2024. godine

Građanima Dubrovnika i svim posjetiteljima omogućujemo besplatnu vožnju Libertasovom autobusnom linijom broj 6, u petak, 11. listopada 2024. godine povodom Otvorenih vrata EU projekata (cijeli dan).

Građani će se imati priliku voziti  autobusom koji je sufinanciran iz sredstava europskih fondova ali i informirati se o brojnim projektima koje Grad Dubrovnik i  DURA uspješno provode.

Popularni Članci