DANAS STIŽU PRVI PACIJENTI! Obišli smo studentski dom, pogledajte kako izgledaju sobe (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
I posljednji radovi na Studentskom domu privedeni su kraju, a danas bi, kako doznaje Dubrovački dnevnik, u njega trebali stići i prvi pacijenti. U studentski dom će se tako primati osobe kod kojih je potvrđena zaraza virusom Covid-19, a koji imaju blažu kliničku sliku te oni koji svoje nalaze i rezultate testova čekaju. Zasad je tako planiran dolazak šest osoba, a informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik. 

"Studentski dom u ovom trenutku predstavlja izdvojenu jedinicu Opće bolnice Dubrovnik koja je i informatički povezana s OB Dubrovnik. Pacijenti koji budu u domu se vode kao pacijenti bolnice, liječnici koji će tamo biti su također liječnici OB Dubrovnik, a Poliklinika Glavić je također stavila na raspolaganje svoje medicinske sestre," kazao je Bekić dodavši kako će u studentskom domu postojati neprekidno dežurstvo specijalizanta i glavne sestre. 

"Imamo konzilijarnog liječnika koji će u dom dolaziti po potrebi. Tu je još i trijažni punkt, za koji će biti zadužen Dom zdravlja, a za odjeću i hranu Studentski centar odnosno Grad Dubrovnik," izjavio je Bekić. 

Kako je već najavljeno, jedno krilo doma će biti namijenjeno pacijentima kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, ali imaju blage simptome, a drugo će koristiti pacijenti testirani na Covid 19, čiji se nalazi čekaju. Tehničku podršku domu, koji se stavlja na raspolaganje Općoj bolnici Dubrovnik u suradnji s Poliklinikom Glavić, pruža Studentski centar. 

"Ukupni kapacitet doma je 503 kreveta, a nadam se kako nam cjelokupni kapacitet neće ni približno trebati. No, o tome će odlučiti građani svojim ponašanjem pa još jednom apeliram da se drže svih mjera koje propisuje Stožer kako ovo ne bi postala bolnica. Cilj je da ovdje dolazi što manje ljudi, no to će se postići jedino ako se poštuju mjere koje su propisane," izjavio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica. 

Zanimljivo je kako su završni radovi na Studentskom domu izvedeni u zaista rekordnom roku. Vodovod Dubrovnik tako je postavio 115 metara vodoopskrbnog cjevovoda. U suradnji s drugim izvođačima radova, cjelokupna akcija odrađena je u svega četiri dana, od čega su djelatnici Vodovoda svoj dio posla odradili u dva dana. Također, za svega 48 sati je iskopana, trasirana i asfaltirana pristupna cesta ulaza. 

"Radovi su izvedeni zaista u rekordnom roku, na to sam izuzetno ponosan, kao i na cijeli tim ljudi koji je samnom sudjelovao u tome. Svoj dio posla smo odradili, ostaje jedino apelirati na sugrađane da budu odgovorni i poštuju propise," izjavio je Potrebica. 

Dubrovački dnevnik obišao je studentski dom, a kako izgleda, pogledajte u fotogaleriji. 

Popularni Članci