CVJETNICA ILI PALMANA NEDJELJA Znate li običaje vezane za današnji dan?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Danas je blagdan Cvjetnice ili Nedjelje Muke Gospodnje kada za katoličke vjernike počinje Veliki tjedan.

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminium i maslinovim grančicama. Katolička Crkva na današnji dan se prisjeća upravo tog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, što je i opisano u sve četiri Evanđelja.

Cvjetnica se u južnoj Hrvatskoj zove i Palmana nedjelja te Neđeja od pôme u Župi Dubrovačkoj. Rano u jutro vjernici su se pripremali, da s pomom i maslinovim grančicama idu u crkvu, da bi ih blagoslovili. Pomu su nosila samo djeca. One obitelji koje nisu imale djece ili su im djeca već odrasla, davali su pome djeci iz susjedstva. Djeci bi bilo drago imati što više poma, jer se na Uskrs djeci darivala pisanica, a onome tko je nosio pomu dali bi dvije. 

Pome su i u 19. stoljeću bile rijetkost, a i danas su cijenjene zato što se izrađuju samo u južnom dijelu Hrvatske, a malo žena zna kako se pletu. Nakon blagoslova, pome se odnose u pčelinjak, u polje, u staju, a u kući se stavljaju ispred raspela ili svete slike. Stara, prošlogodišnja, poma po običaju se ne smije baciti u smeće, nego se ili zakapa u zemlju ili se, češće, spaljuje, a pepeo se koristi za pepeljenje na Pepelnicu. Danas se osim u kuću, stavljaju i u baštinu, automobile, stare komine.

Popularni Članci