ČUVAJTE PSE! U zadnjih nekoliko dana veća pojavnost Parvoviroze

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Jedna naša sugrađanka upozorava na nešto veću pojavnost opasnoga virusa Parvoviroze, poznatije kao Mačija kuga.  Od Parvoviroze, unatoč nazivu, obolijevaju psi, a ne mačke. Prenosi se izmetom, mokraćom, pljuvačkom i preko obuće do doma.

Inkubacija virusa traje 5 do 11 dana, a simptomi su najčešće gastrointestinalni, odnosno krvavi proljevi i povraćanja, psi naglo dehidriraju i pojavljuje se opća slabost.

Kako je bolest uzrokovana virusom, ne postoji terapija druga od zalječenja simptoma, pa je tako važno voditi računa o hidrataciji, odnosno daje se infuzija i antibiotici kako bi se spriječilo sekundarno oboljenje od bakterija uslijed oslabljenja imuniteta u borbi s Parvovirusom.

Parvoviroza je vrlo zarazno oboljenje kod pasa, a virus se pod povoljnim uvjetima u okolišu može zadržati i do godinu dana. Glavni izvor zaraze jest bolestan pas, ali kako se virus izlučuje izmetom, urinom i slinom valja povesti računa o izvorima zaraze kao što su prostorije zagađene izmetom, predmeti, zdjelice, igračke, parkovi, izmet u prirodi i slično. Klinički zdravi psi također mogu biti kliconoše i izlučivati virus.

 

Ovo je još jedan od razloga zbog kojega je izrazito važno da svi vlasnici pasa budu odgovorni i kupe izmet za svojim ljubimcima kako bi se ova i slične bolesti izbjegle.

Jedina zaštita od Parvovirusa jest cjepivo, iako ni ono nije 100 posto učinkovito, za sada je jedini način suzbijanja ove bolesti. Ono se preporučuje u 3 serije: prvo cjepivo je za sve štence starosti od 6 do 8 tjedana, drugo je od 10 do 12 tjedana, a treće od 14 do 16. Nakon toga pas se cijepi jednom godišnje.

Popularni Članci