'CILJ NAM JE POTPUNA ELEKTRIFIKACIJA LIBERTASOVE FLOTE' U grad stigao novi električni autobus, odrađena testna vožnja (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Prezentacija električnog autobusa tvrtke IVECO održana je jutros u Komolcu, nakon čega je uslijedila i probna vožnja do Pila. Više o vozilu kazali su predstavnik tvrtke Iveco Gruop Robert Vrhovski i direktor Libertas Dubrovnik d.o.o. Franko Mekišić. 

"Već smo ranije isticali kako je Libertas otpočeo proces zamjene vozila starije proizvodnje novijima i uvođenje vozila najnovijih EURO normi. Tako imamo niz vozila EURO 6 norme. Daljnji korak je potpuna dekarbonizacija javnog prijevoza. U sklopu toga idemo u smjeru elektrifikacije naše flote. U postupku je izrada Studije koja će nam pokazati koja vrsta vozila, koji punjači, na kojim lokacijama nam trebaju u Gradu. U sklopu tog procesa testiramo niz vozila, a jedan od takvih ćemo testirati i danas," izjavio je Mekišić, nakon čega je Vrhovski kazao nešto više o specifikacijama. 

"To je potpuno električno vozilo duljine 12 metara, u potpunosti niskopodno s tri vrata. Ovo vozilo je različito od standardnih vozila prije svega po njegovom pogonu. To je potpuno električni pogon. Konkretno, vozilo je zamišljeno za strategiju prekonoćnog punjenja i opremljeno je baterijama kapacitete 380 kilovata što je otprilike dovoljno za 300-350 kilometara u gradskim uvjetima. Nakon toga, vozilo ide na punjenje koje traje otprilike četiri sata," izjavio je. 

Kako izgleda autobus, pogledajte na fotografijama. 

Popularni Članci