ČETVRTI ZIMSKI FESTIVAL JOŠ BOLJI I BOGATIJI 'Cilj nam je dovesti stranog izvođača, a dječja događanja smjestiti u Gospino polje'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Andro Vlahušić sa suradnicima je održao konferenciju za novinare na temu 'Rezultati i analiza adventskog dijela 3. Dubrovačkog zimskog festivala s najavama za 4. Festival' danas u maloj vijećnici Grada. Vlahušić je tako obznanio kako je održan sastanak organizacijskog odbora četvrtog Zimskog festivala te najavio određene novitete.

'Obilježje Dubrovnika uvijek je bio sklad. Fotografije Zimskog festivala pokazuju ljude na Stradunu, ali i anđele prema Katedrali. Postigli smo sklad bolji nego lani, ali što je još važnije zadovoljstvo ljudi. Na sastanku smo govorili u četvrtom Zimskom festivalu. Nadam se da su ratovi oko postavljanja kućica na Stradunu završeni. Naš zajednički stav jest da ćemo arhitektici koja je radila projekt kućica ove godine dati već sada sve naše primjedbe,' kazao je.

Također je dodao kako je izgledno da se sadržaji za djecu presele u Gospino polje, a drugačija situacija bi mogla biti i na Pilama, Gundulićevoj poljani i Lazaretima.

'Stradun je pokazao dobru mjeru, kao i projekt na Gundulićevoj poljani, ali ga treba drugačije realizirati te napraviti umjetničku priču. Drugačije ćemo organizirati kućice na Pilama. U Lazaretima ćemo pokušati napraviti još bolje stvari. Cilj je da Dubrovnik počne razvijati Dubrovački dječji zimski festival koji bi trebao biti i nacionalni, i regionalni. Zajednički stav je da nastojimo cijeli program, dakle i lunapark, i klizalište, i zabavu, prebaciti u Gospino polje, ali uz to da se napravi primjerena dvorana,' izjavio je.

Novi sadržaji iziskivat će i veća sredstva koja će se prvenstveno trošiti na bolju rasvjetu, hortikulturu i Dječji festival. Osim toga, Vlahušić je najavio i mogućnost stranog izvođača za doček Nove godine.

'Naš plan je povećati budžet Festivala za dva milijuna kuna; milijun kuna za produkciju, primarno kulturnu, a još milijun kuna za bolju rasvjetu, zelenilo i Dječji festival. Zabava ostaje na istoj razini, ali ćemo za doček Nove godine dovesti stranog izvođača, ali uz pitanje sponzora. Dovođenje stranog izvođača, a da ga plati Grad ili TZ se ne čini oportunim,' kazao je.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić rekla je nešto više o pozitivnim turističkim brojkama.

'Turistički pokazatelji idu u prilog Zimskom festivalu. Ako se osvrnemo na sam prosinac i povećanje od 26 posto u dolascima i 27 posto u noćenjima i Novu godinu koju je dočekalo oko 5 tisuća gostiju što je povećanje od devet posto te sam siječanj u kojem je u prva dva tjedna zabilježeno 37 posto više dolazaka i 44 posto više noćenja, tada ćemo doći do zaključka kako Zimski festival i turizam imaju neraskidivu nit.  Ovog vikenda su nam najbrojniji gosti iz BiH. Također, krenula je i logistička priprema za snimanje Robin Hooda, a tu je i predstavljanje Nissana,' kazala je te dodala kako će se nastojati obogatiti i novogodišnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

'Planiramo poboljšati idući festival, bit će puno novih iznenađenja. Planiramo dobiti ponude i vidjeti koje vrste izvođača možemo dovesti i kako dodatno poboljšati doček. U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom poradit ćemo na još ljepšem i boljem novogodišnjem koncertu koji postaje brend za sebe,' izjavila je.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović kazala je kako će se u sklopu sljedećeg Zimskog festivala još veći naglasak staviti na programe za djecu i kulturna događanja.

'Održali smo uspješne zabavne programe dva do tri puta tjedno i zabave zaista nije nedostajalo. Ukupna zabava je koštala oko 600 tisuća kuna, a na Dubrovačkim ljetnim igrama potrošeno je ukupno milijun kuna što je nešto manje od planiranog pa smo uspjeli i uštedjeti. Osim zabavnih događanja, održani su i kulturni programi. Nadamo se da će u budućnosti ih biti još više tako da se za idući zimski festival može očekivati više ciljanih programa na području kulture i Dječjeg festivala,' kazala je Medo Bogdanović.

Gradski pročelnik Vlaho Margaretić dao je kratki rezime trećeg Zimskog festivala.

'Započeli smo s koncertom Colonie te nastavili dalje, a prepun Stradun je još jedna prelijepa slika poslana u svijet. Uspjeli smo ponuditi ponešto za svakoga; od dječjeg centra u sklopu Orlandina koji je otvoren 25. studenog, do brojnih koncerata. Već sada radimo na četvrtom izdanju kojeg ćemo pokušati napraviti još boljim,' kazao je Margeretić.

Popularni Članci