'

Bure reakcija, optužbi i pozivanja na ostavke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: portaloko.hr
Gradski vijećnici sastali su na 31. redovnoj sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak 28. siječnja na kojoj su prihvaćene sve točke dnevnog reda osim dviju dopunskih koje je predložio gradonačelnik Andro Vlahušić. Vijećnici su jednoglasno izabrali i ovogodišnje laureate Grada Dubrovnika.

Uz već zakazani dnevni red, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić predložio je i druge dvije točke dnevnog reda koje su glasovima vijećnika HDZ-a i SDP-a i Nezavisne liste Pera Vićana odbijene. Prva točka odnosila se na izgradnju groblja na Dubcu u suradnji sa općinom Župa dubrovačka, dok se druga, također skinuta s dnevnog reda, odnosila na povećanje broja koncesija za taxi usluge. Kao razlog odbijanja ovih dviju točaka vijećnici su naveli nedovoljno vremena da se upoznaju s predmetima, odnosno prekratak rok za čitanje i izglašavanje ovih prijedloga.

Početak sjednice obilježila su otvorena prozivanja gradonačelnika Vlahušića na temelju presude, te su pojedini vijećnici pozivali na ostavku i isticali kako se radi o moralnoj odgovornosti prema građanima Dubrovnika. U nekoliko navrata vijećnici HDZ-a prozvali su i zamjenika gradonačelnika Nika Šalju pitajući ga kako još uvijek može raditi za optuženog čovjeka.

"Kud gradonačelnik, tud i ja", komentirala je za Šalju Dubravka Marunčić (HDZ).

Vijećnika HDZ-a Marinka Vlahinića zanimao je napredak radova na Ilijinoj glavici, točnije kada će se radovi privesti kraju. Gradonačelnik Vlahušić izjavio je kako trenutno pregovara s izvođačem da se radovi organiziraju na 24 sata, kako bi se ova prometnica što prije osposobila i omogućila nesmetan promet u tom dijelu grada.

Najviše negodovanja u vijećnici izazvala je Marija Delija koja je u prvom govoru zatražila ostavku gradonačelnika, pri tom ističući presudu kao jedan od glavnih razloga, ali i problem gradskih zidina koji ne jenjava već godinama. Delija se u jednom od svojih govora Vijeću obratila s pismom za sada anonimnog građanina koji je dobila na privatnu e-mail adresu. U njemu građanin otvoreno proziva gradske vijećnike za mito, korumpciju, krađu i to zbog Natječaja za javnu rasvjetu. Anonimni građanin smatra da je Natječaj namješten i to u korist Elektro teama. Zbog čitanja ovog pisma koje ozbiljno optužuje sve gradske vijećnike Delija je izazvla buru reakcija u vijećnici. "Tko je taj koji je to potpisao? Tko je taj tko ima snage ovakve optužbe iznijeti? Vi ste sve ovo izgovorili i vi ste suodgovorni!"- izjavila je Olga Muratti, a neki od vijećnika zatražili su i da se sve predstavljeno dostavi državnom odvjetništvu.

Buru reakcija izazvala je i dnevna točka reda koja se tiče subvencioniranja zračnog mosta. Jedna od glavnih pitanja bila su tko će i na koji način nadgledati novac koji je izdvojen iz gradskog proračuna za ovaj projekt, i po kojem su se kriteriju invalidi i branitelji našli na osmom i devetom mjestu liste koja je prednost za subvenciju dala djeci i studentima. Vlahušić je izjavio da je on po nekoj svojoj logici sastavljao listu i da se time nije išlo nikog uvrijediti ili omalovažiti već da se vodio činjenicom o brojnosti raznih grupa. "Studenti putuju dva, tri puta godišnje, građani stariji od 60 godina rijetko, a branitelji su mnogi zapravo građani koji su dobro situirani i to je najbrojnija od svih ovih skupina", objasnio je Vlahušić.

Iako je ova točka dnevnog reda izazvala burne reakcije i gradonačelniku izmamila čak i suze na lice, ali suze od smijeha jer je usred njegova objašnjavanja i izlaganja ove točke vijećnik Vlahinić dignuo palicu ZA, a time je i omogućio da se ova točka jednoglasno prihvati. Na kratko vrijeme vijećnicom je nakon napornih prepirki i neslaganja zavladao smijeh.

Drugu lavinu smijeha u vijećnici izazvala je Muratti koja je investitora iz Mokošice Zdravka Matića preimenovala u Zdravka Mamića. Prijedlog zaključka o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa investitora Stanka Vukasa iz Mokošice i Zdravka Matića iz Dubrovnika za gradnju pristupne ceste – kolnog prilaza i za gradnju stambeno - poslovne građevine s garažom, jednoglasno je prihvaćen.

Od ostalih točaka dnevnog reda više manje su sve prihvaćene bez velikih rasprava i neslaganja.

Segment o novim razrješenjima i imenovanjima koja se tiču ustanova u kulturi prošao je bez većeg polemiziranja. Nakon što je ravnateljica Doma Marina Držića, Vesna Delić Gozze imenovana ravnateljicom Umjetničke galerije Dubrovnik, njeno mjesto ostalo je upražnjeno stoga je Gradsko vijeće Nikšu Matića imenovalo vršiteljem dužnosti ravnatelja Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića.


Nakon razrješenja ravnatelja Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre, Ivice Prlendera, na to je mjesto imenovana vršiteljica dužnosti, Ivana Medo Bogdanović.
 

Marita Kisić Kamić razrješena je dužnosti člana Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra, dok je na to mjesto imenovana Ivona Labaš.

Na 31. sjednici Gradskog vijeća jednoglasnom odlukom izabran je i počasni građanin grada Dubrovnika general Ante Gotovina, za životno djelo nagradu je dobio monsinjor Želimir Puljić, a Nagrada Grada Dubrovnika dodijeljena je Dušku Asiću, Vedranu Beniću, Marini Sršen, Pauli Dražić-Zekić, Caritasu Grada Dubrovnika i Libertas fundaciji iz Kalifornije.

Popularni Članci