'

Borba za dionice Dubrovačke banke još uvijek traje

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Mali dioničari nekadašnje Dubrovačke banke d.d. još uvijek ne gube nadu u povrat novca uloženog u dionice koje su im propale koncem 90-ih godina prošlog stoljeća.

Nikola Sambrailo nastavlja borbu za svoje dionice, ali i odštetu drugih malih dioničara, ističući kako osjeća veliku moralnu odgovornost s obzirom da je upravo on bio predratni direktor te banke.

Prema njegovim riječima bivša Uprava Dubrovačke banke „zavela je dioničare slatkim tvrdnjama o dugoročnoj profitabilnosti dionica banke i očekivanoj većoj tržišnoj od nominalne vrijednosti“. Sambrailo također, ističe kako dioničarima bez njihove suglasnosti nitko ne može ni u slučaju stečaja oduzeti kupljene dionice, za koje kao osobe koje ne upravljaju bankom imaju prioritet naplate dividende i vrijednosti.

Nikola sambrailo kupio je 110 „neupravljačkih dionica“ i još uvijek ih nije uspio naplatiti jer se banka poziva na Zakon o sanaciji banaka i niječe tu obvezu.

Problem Dubrovačke banke Sambrailo je odlučio problem internacionalizirati i svjetskim burzama ponuditi otkup dioničkih prava kako bi mali dioničari dobili pravnu zaštitu, a međunarodno tržište kapitala nesmetano djelovalo.

Danijela Omelić iz Direkcije marketinga i korporativnih komunikacija OTP banke kao sljednice Dubrovačke banke, podsjeća:  

- Vlada RH 16. travnja 1998. odlučuje sanirati Dubrovačku banku, a nakon utvrđivanja dodatnih gubitaka 28. siječnja 1999. donosi i drugu odluku o sanaciji te sukladno Zakonu o sanaciji i restrukturiranju banaka određene banke povlače sve dotadašnje dionice. Gubici Dubrovačke banke premašili su temeljni kapital i povučene dionice dotadašnjih dioničara nisu mogle biti zamijenjene novima, pa je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka postala isključivi i jedini vlasnik dionica tadašnje Dubrovačke banke d.d.

Dakle, i pravosudni postupak utvrdio je kako ne postoji nikakva odgovornost ili obveza OTP-a kao pravnog sljednika bivše Dubrovačke banke. Nije bio oštećen ni jedan klijent sa štednjom u banci. Ulagači i dioničari izgubili su dionice zbog gubitaka u poslovanju banke, što se danas događa i u ovoj krizi u SAD-u i u EU-u, odgovorila je Omelić.

Izvor: Ahmet Kalajdžić/ SD

Popularni Članci