Bolnica zdravlje svojih pacijenata prodala za 500 eura i postavila antenski stup mobilnog operatera

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na nedavno održanoj sjednici Županijske skupštine u kojoj je jedina točka bila prebacivanje Opće bolnice Dubrovnik u ruke države, doznali smo da je revizija utvrdila više nepravilnosti.

Ipak, ono što ne spada u deset točaka nepravilnosti je i javna nabava koja nije provedena za više od pet milijuna i 500 tisuća kuna, no skandalozna stavka koja po mišljenju mnogih zahtjeva ostavku je i dozvola mobilnom operateru da postavi antenski stup i baznu stanicu neposredno na parkingu bolnice. Uprava Opće bolnice Dubrovnik i Upravno vijeće prodalo je zdravlje svojih djelatnika i pacijenata za 500 eura mjesečno po srednjem tečaju na dan fakturiranja.

Osim što su osoblje i korisnici usluga bolnice ozračeni antenskim stupom i baznom stanicom koje osiguravaju potpuni signal i rad mobitela unutar zgrade, mobilnom je operateru Vip-netu također dopušteno da ugradi „in door“ sistem koji služi kao svojevrsni pojačivač signala. 500 eura koje bolnica dobiva od HT-a, a za ovaj pojačivač Vip-net ne plaća apsolutno ništa, pa je samo pitanje je li uprava i vijeće OB Dubrovnik vodilo brigu o zdravstvenoj ili mobilnoj zaštiti svojih pacijenata.

U Drugim županijama se u prostornim planovima pretežito regulira postavljanje antenskih uređaja na zgrade u vlasništvu županija i države, pa se tako navedeno dozvoljava na svim zgradama osim u bolnicama, školama i vrtićima.

Konkretno, Zakon mjesne samouprave nalaže: „Građevine elektroničke komunikacijske infrastrukture pokretne komunikacije mogu se kao antenski prihvati postavljati na postojeće građevine. Antenski prihvati se ne mogu postavljati na škole, dječje vrtiće, bolnice i građevine sličnih sadržaja, kao i na druge građevine koje su bliže od 50 m od tih građevina.“

Nikša Klečak / DD

Popularni Članci