'

Bivši BBC-jev novinar snima dokumentarac o golfu na Srđu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Bivši BBC-jev novinar i autor planetarno popularnog dokumentarca „You've been Trumped“ Anthony Baxter ovih je dana boravio u Dubrovniku za potrebe snimanja dokumentarca o izgradnji luksuznih vila i golf – terena na Srđu.

Naime, njegov dokumentarac, u prijevodu „Nasamareni ste“, zaustavio je izgradnju golf-terena u Škotskoj, pod palicom Donalda Trumpa, a autor napominje kako postoje brojne sličnosti između te situacije i one koja posljednjih nekoliko godina potresa Dubrovnik. Tako je Trump, u zemlji prepunoj golf – terena, planirao izgraditi dva dodatna, s hotelom od 450 soba i 1 500 luksuznih vila. Budući da se zemlja nalazi na jednom od ekološki najosjetljivijih obalnih područja Europe, stanovnici su se bunili i prosvjedovali.

Kako je i sam autor naglasio, Škotska je preoblikovala vlastite zakone kako bi Trumpu dala zeleno svjetlo za izgradnju golf – terena, a nakon dokumentarca i podrške redatelja stanovinštvu, Trump je prijetio tužbama. Policija je ignorirala zahtjeve i želje građana te uhitila Baxtera. Dokumentarac je bio prikazivan i u Dubrovniku, u organizaciji inicijative „Srđ je naš“ na čelu s Đurom Caporom i Art radionice Lazareti u kinu Sloboda.

Kako piše Jutarnji list, Baxter je tri posljednja tjedna boravio u Dubrovniku te ispitivao situaciju. Tom prigodom je intervjuirao građane, bivšu gradonačelnicu Dubravku Šuicu i stanovnike Bosanke. Prema njegovim riječima, htio je intervjuirati i gradonačelnika Andra Vlahušića no on nije našao vremena za razgovor. Iako je nezaposlenost velika, autor upozorava kako ne bi trebalo srljati u takve projekte.

Baxtera je na razgovor primio i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ne dijeli njegovo mišljenje. Naime, Mesić naglašava kako ne postoji grad u Europi kojem je potrebnija izgradnja golf-terena, a sve s ciljem produljavanja turističke sezone na čitavu godinu kao i zaposlenja građana i obogaćivanja samog Grada.
 

Popularni Članci