NOVA FUNKCIJA UZINIĆA Dubrovački biskup postaje nadbiskup koadjutor, odlazi u Rijeku (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Dubrovački biskup Mate Uzinić danas je održao izvanrednu pressicu za medije na kojoj je objavljena vijest apostolske nuncijature. Sveti otac Franjo imenovao ga je nabiskupom koadjutorom riječkom nadbiskupu. U Rijeci je preuzimanje funkcije 16. prosinca, a do tad bi trebalo biti odlučeno tko će biti na čelu Dubrovačke biskupije.

- Prije gotovo 10 godina zvonila su zvona u našem Gradu i Biskupiji, bili smo radosni što smo nakon godinu dana molitve dobili novog biskupa. Svjesni smo koliko je msgr. Mate Uzinić obilježio vjerski i društveni životu dubrovačkoj biskupiji. Ne možemo reći kako smo danas u Dubrovačkoj biskupiji radosni, danas se raduju i svečano zvone zvona u Riječkoj nadbiskupiji, a naša zvona svojom šutnjom pozivaju nas na molitvu za novog dubrovačkog biskupa, ali i na molitvu za našeg dosadašnjeg biskupa, od danas nadbiskupa Matu da nastavi u otvorenosti poniznosti i jednostavnosti služiti bogu gdje ga on šalje - kazao je danas generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je tako objavio vijest Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj.

Nadbiskup Uzinić je do sada gotovo deset godina služio, vodio i brinuo se o dubrovačkoj Crkvi, što će i nastaviti činiti dok se ne odredi njegov nasljednik, točnije do 16. prosinca kada odlazi u Rijeku.

- Razmišljao sam kako započeti ovo obraćanje pa sam nadahnuće našao u današnjem Evanđelju po Luki. 'Niti jedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje ne može biti učenik'. Ovo je za mene veliki izazov da bi bio Isusov učenik. Tako se i ja moram odreći svega pa i ove Biskupije i svih vas koji ste mi bili bliski 10 godina. Izrekao bih zahvalnost svima u Biskupiji, svima s kojim sam surađivao, posebno svećenicima i djelatnicima u drugim ustanovama, a hvala i svim vjernicima. Hvala svima vama trudio sam se da budem biskup Grada i Biskupije. Ovo je trenutak u kojemu se opraštamo i trebamo se prisjetiti svega što nije bilo dobro. Ako sam nekoga povrijedio i napravi nešto što nije u skladu s onim što sam trebao, pitam oproštenje - naznačio je Uzinić te dodao da je za njega bilo posebno razdoblje koje je proveo u Dubrovačkoj biskupiji.

- Oproštaji nisu laki, oni su teški posebno ako nema povratka, a njega nema. Ne bih htio da u mom slučaju ostanemo u žalosti i pamćenju onoga što smo izgubili, a ja sam premještajem izgubio vas kao što ste vi izgubili mene kako ste me imali do sada. Želio bih da pamtimo ono što smo imali, a to je skoro deset plodnih godina na kojima sam zahvalan Bogu - istaknuo je Uzinić te se osvrnuo na novu nadbiskupiju, Riječku gdje će od sada biti.

- Kod nadbiskupa Devčića ću biti pomoćnik otvorena srca. Nadam se plodnoj suradnji - istaknuo je Uzinić te naglasio kako nije prikladno da daje svoj program.

- To nadilazi mene i moje sposobnosti, ali Crkva je tako odredila pa ću se ja potruditi i staviti na raspolaganje slijedeć Isusa Krista. Doći s ljubavlju, to je moj program kako bi mogli rađati Isusa Krista svojim djelovanjem u ljubavi - zaključio je nadbiskup Mate Uzinić.

A. Čakić/V. Salvia

Popularni Članci