BISKUP UZINIĆ: Papa je rekao svoje, odbijanje izbjeglica je poput ratnog zločina

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački biksup Mate Uzinić je iznio svoje viđenje izbjegličke krize koja je došla nadomak Hrvatske. 

"Vjerujem da se pitanje bi li trebali primiti ljude koji su u nevolji ne bi se trebalo uopće postavljati. Pri tom se treba sjetiti da smo i mi bili u nevolji i da su nas drugi primili. Pravo je pitanje kako ih primiti, a ja na to teško mogu dati najbolji odgovor. Mislim da bi sve izbjeglice koji već kucaju na naša vrata trebalo primiti i omogućiti im sve što je potrebno da mogu normalno živjeti u sigurnosti jer oni bježe od nesigurnosti. Mi smo svi pozvani da sa svoje strane napravimo ono što možemo. Što se tiče drugih koji će sigurno dolaziti smatram osobno da je bolje situaciju rješavati u njihovim domovinama i napraviti sve da oni razlozi koji su ih potaknuli da moraju otići iz svoje domovine nestanu i da se mogu mirno vratiti i nastaviti život u svojoj domovini. To je za sve nas najbolje rješenje", rekao je Uzinić.

"Premda se nama kao većinom katoličkoj zemlji može svidjeti ideja prema kojoj bi neke zemlje primile samo kršćane, smatram da je to loša ideja i zapravo napast. Mi ne smijemo dijeliti ljude prema tome kojoj vjeri pripadaju već prema tome jesu li potrebni ili nisu. Ovi su potrebni, a to je ujedno krivnja i same Europe", dodaje.

"Ne smijemo biti zatvoreni"

Uzinić je komentirao i izjave pape Franja o tome kako "svi oni koji odbijaju primiti izbjeglice, kao da su počinili ratni zločin".

"Papa jest po tom pitanju jasan. Između ostalog pozvao je nas u Crkvi da prostore koje imamo ne iznajmljivamo i ostavljamo praznima već ih namijenimo onima koji su potrebni. Dubrovačka biskupija će još razmisliti na koji način može svoje prostore, u slučaju potrebe, staviti na raspolaganje onima koji su potrebni i koji kucaju na naša vrata. Ne smijemo biti zatvoreni i procjenjivati tko nam je bližnji po raznim kriterijima. Jedini kriterij je, je li taj bližnji u potrebi, a to nam treba biti poticaj da sa svoje strane napravimo sve što možemo i kao ljudi te još više kao kršćani, jer smo kao kršćani pozvani na više".

Opširnije o ovoj temi možete pročitati ovdje

Popularni Članci