'

BISER USRED GRADA KOJI PROPADA Prostor bivšeg Express restorana okupirale pantagane i smeće, iz Grada najavili: idemo u adaptaciju!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić
Obilaskom spomenutog objekta doista smo se uvjerili kako, premda se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji koja je samo 10 metara udaljena od Poljane Ivana Gundulića i jednako tako od crkve sv. Vlaha, nije na čast gradu koji se, s pravom, ponosi epitetom bisera svjetske kulturno-povijesne baštine 

Zapuštene i neugledne nekretnine u povijesnoj jezgri nisu samo svjedočanstvo utjecaja zuba vremena, nego su ih vlasnici namjerno, iako samo privremeno, zaboravili, bolje rečeno: njihovu obnovu ostavili za neka druga, bolja vremena. Međutim, ta željena bolja vremena nikako da dođu, novca se nema ni za osnovne životne potrebe, a kamoli za ulaganje u obnovu. Dotad, svi takvi stambeni i poslovni prostori propadaju i svojim izgledom kao da šalju poruku da nikom nije stalo do njih. 

Lokacija za 10+, izgled -1 

Jedan takav prostor bio je i povod poruci koju nam je poslao naš čitatelj, navodeći kako je “u vlasništvu Grada objekt na križanju ulice Cvijete Zuzorić i Lučarice u povijesnoj jezgri, ali nažalost, već godinama tavori i stoji zakovan daskama“.  

„Ne znam znači li to da u Gradu Dubrovniku nema ideje, novaca ili je nešto treće, ali sam uvjeren da je ovo kojim slučajem privatno vlasništvo, ova koka odavno bi nesla zlatna jaja“, napisao nam je čitatelj. 

Obilaskom spomenutog objekta doista smo se uvjerili kako, premda se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji koja je samo 10 metara udaljena od Poljane Ivana Gundulića i jednako tako od crkve sv. Vlaha te 25 metara od Orlanda, nije na čast gradu koji se, s pravom, ponosi epitetom bisera svjetske kulturno-povijesne baštine. Prozori su, doista, zatvoreni daskama, ali vrata svjedoče kako je Nepoznat Netko iz samo njemu znanih razloga pokušao provaliti u taj prostor. Kroz otvor vrata, nastao pri pokušaju provale, moguće je nazrijeti tminu interijera, ali i čuti neke neobične zvukove koje vješto uho lako može prepoznati kao zvukove koji nastaju aktivnošću glodavaca: pantagana, miševa… Navodno je, zaintrigiran tim zvukovima, jedan turist kroz otvor uspio provući ruku s mobitelom i uz bljeskalicu snimiti interijer zapuštenog objekta, ali ne znamo reakciju koja je uslijedila. 

Za one koji ni zahvaljujući fotografijama još nisu dokučili o kojoj je nekretnini riječ valja naglasiti kako je to prostor bivšeg Ekspress restorana koji je, dok je radio, imao kuhinju, sanitarne čvorove i veću prostoriju za objedovanje. Grad Dubrovnik je vlasnik samo prostora u prizemlju, dok uvid u zabilježbe Državne geodetske uprave ukazuje na to da je vlasnik prostora na katu jedna dubrovačka obitelj. Ekspres restoran u prizemlju bio je vrlo posjećen u vrijeme dok nije bilo brojnih restorana koji danas posluju. No, kao da je zaboravljen nakon zatvaranja. Ali, ipak ga čeka ljepša i budućnost ružičastih nijansi, što nagovještava odgovor dubrovačke gradske uprave.  

„Prostor na adresi Lučarica 10 je u vlasništvu Grada Dubrovnika i predviđen je za adaptaciju. Projektna dokumentacija je izrađena, a idući korak je ishođenje potvrda javnopravnih tijela. Nakon što Grad dobije tražene potvrde, moći će se krenuti u realizaciju adaptacije prostora, koji će biti prostor gradskog kotara Grad i ujedno prezentacijski prostor svjetske baštine“, odgovorili su.  

Stop pantaganama 

Više detalja o namjeni spomenutog prostora ima predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović. 

„Taj smo prostor predložili na način da nema samo jednu nego više funkcija: da istovremeno postane prostor našeg Gradskog kotara i prezentacijski centar svjetske baštine, kako bi svi gosti koji nas posjete mogli vidjeti što je Grad. Imali smo i treći prijedlog: da to postane dnevni boravak za starije osobe! Voljeli bismo da se sve tri naše želje ostvare, a zapravo sve to drugi imaju, a mi u Gradu nemamo. Taj slobodni gradski prostor koji još nije priveden svrsi našli smo i predložili mi vijećnici našeg kotara. Ako ga gradska uprava Dubrovnika obnovi, u njemu više neće biti pantagane niti će se koristiti kao odlagalište svega što je zaplijenilo Komunalno redarstvo, nego će kao obnovljen davati dodatnu vrijednost svojim građanima, posebno djeci koja će imati gdje poći i vidjeti kako izgledaju igre koje smo mi nekad igrali u prostorima Mjesne zajednice Grad, dok će oni stariji imati gdje sjesti i pročitati novine. Ako Grad to nije u stanju napraviti, uvijek se nudimo da mi napravimo. Ali, najvažnija je ideja da to postane kvalitetno osmišljeni javni otvoreni prostor- ističe Krstulović. 

-Naglašavam da nam ne treba prostor u kojeg će tajnik dolaziti jedan sat dnevno i potom ga zaključavati, jer ako će tako biti možemo se sami “upucati u glavu“. Znači, želimo da to postane mjesto za druženje i aktivni život građana, da taj prostor služi svim stanovnicima povijesne jezgre Dubrovnika, ali i mjesto na kojem će svi zainteresirani moći vidjeti što je bio i jest ovaj Grad, a još sretniji bit ćemo ako uspijemo učiniti da to postane prostor u kojem će i stariji ljudi moći sjesti, pročitati novine i popiti kavu. Tad ćemo reći da smo uspjeli! 

Bolje rješenje, ali… 

Svojedobno se glede prostora na spoju Lučarice i ulice Cvijete Zuzorić spekuliralo da će se tu izgraditi javni toalet koji je nesumnjivo potreban u povijesnoj jezgri. No, buduća namjena prezentacijskog centra i prostora GK Grad nedvojbeno je bolje rješenje. To ne znači da gradska uprava treba zaboraviti na iznalaženje odgovarajućeg prostora za javni WC kako i povijesna jezgra Dubrovnika ne bi doživjela sudbinu Splita u kojem, u nedostatku spomenutog sadržaja, turisti nuždu vrše u nekoj od prolaza unutar Dioklecijanove palače. Već će predstojeći doček Nove 2025. godine iznova ukazati na nužnost rješenja tog problema, a pitanje je samo koliko ćemo čekati na rješenje.

Ahmet KALAJDŽIĆ 

Popularni Članci