BILI SMO S GRUPOM KRUZERAŠA U GRADU Ne smiju u suvenirnicu ili restoran, no pokoji ipak uđe, zarada je minimalna (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Maro Marušić
Prvi kruzer nakon velike stanke zbog pandemije Covida uplovio je jutros u grušku luku. Radi se o MSC-jevom kruzeru 'Orchestra', a prvi gosti su se iskrcali i već bili u obilasku Gradom. No, obilasci izgledaju znatno drugačije nego što je to bio slučaj prije 'novog normalnog'. 

Naime, kruzerske kompanije imaju svoje vlastite sigurnosne modele koje im je destinacija dužna omogućiti, a MSC radi po tzv. 'bubble' modelu. U prijevodu, gosti ne smiju ulaziti u restorane, butige ili suvenirnice nego samo u prethodno dogovorene prostore u kojima su grupe same. Na javnim površinama, gosti se ne smiju odvajati od grupe. Dubrovački dnevnik je izašao na teren kako bismo provjerili kako to izgleda u praksi.

Naime, u Grad pristiže jedna po jedna grupa gostiju sa svojim vodičem. Kako nam je već prethodno rečeno, vodiči imaju uvjerenje o cijepljenju ili negativan PCR test kako bi sve proteklo što sigurnije. Grupe se s kruzera do Grada prevozi s autobusima kojih je za tu namjenu izdvojeno nekoliko desetaka. Zbog sigurnosnih mjera zaštite od Covida, gosti, premda imaju negativan PCR test ili su cijepljeni, ne smiju ulaziti u butige niti bi trebali ostvarivati kontakte s trgovcima i različitim nuditeljima usluga.


Na terenu to zapravo uglavnom tako i izgleda. Važno je naglasiti 'uglavnom' jer u razgovoru s pojedinim dionicima u turizmu doznajemo kako je dio njih ipak ušao u suvenirnice i kupio pokoju sitnicu. Dio njih je popričao i s legendarnim Mirsom te su kupili suvenire. Ipak, daleko je to od neke ozbiljnije zarade koja je, uz ovakav sigurnosni model, ipak minimalna.


Kako je za Dubrovački dnevnik istaknuo ravnatelj Luke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, vjeruje se kako bi 'bubble' model trebao biti na snazi do 1. kolovoza nakon čega se očekuje kako bi kompanije mogle relaksirati mjere, s kojom bi trgovci i ugostitelji od kruzerskih gostiju trebali uprihoditi više novca nego što je to sad slučaj.


Dio atmosfere iz Grada, pogledajte u fotogaleriji i videu.

MM/IBM

Popularni Članci