BANKE POSTAJU KAO BIG BROTHER Evo što će se dogoditi s vašim novcem za nekoliko dana

Autor: dubrovackidnevnik.hr
- Banke će Poreznoj upravi od ožujka jednom mjesečno dostavljati ukupne uplate te isplate s tekućeg računa, pa i štednog. Porezna uprava imat će uvid u ukupan iznos, a ne pojedinačne uplate i isplate. Detalje po računima moći će zatražiti od banke ako se primijete nekakva velika odstupanja ili ako postoje neke sumnje.

Podaci se neće tražiti ako je ukupni promet dvaput veći, ali ako je riječ o primjetnom iznosu, tada ćemo moći zatražiti detalje o prometu po tom računu - opisuje izvor Jutarnjeg.hr iz Ministarstva financija kako bi ubuduće trebala izgledati razmjena podataka između banaka i Porezne uprave.

Razmjeni financijskih podataka teži se i na međunarodnoj razini te će se u razmjenu podataka među državama Hrvatska uključiti u rujna ove godine kao jedna od 87 zemalja potpisnica OECD-ova multilateralnog protokola o automatskoj razmjeni financijskih podataka koji je nastao u okviru borbe protiv porezne evazije. U tom dokumentu opisano je točno kada se koja država uključuje u postupak međunarodne razmjene, a Hrvatska bi u rujnu ove godine trebala prvi put “pritisnuti gumb” za dijeljenje svojih financijskih “tajni” sa svih 87 država.

Riječ je o zemljama kao što su Austrija, Švicarska, Belgija, ali i offshore zone poput Britanskih Djevičanskih Otoka, Belizea...

U Poreznoj upravi kažu da se sve vezano uz novu razmjenu podataka s bankama odvija dogovorno te da su s njima dogovorili određeni rok prilagodbe.

- Od 1. siječnja ove godine, sukladno izmijenjenim odredbama Općeg poreznog zakona, banke su Poreznoj upravi dužne dostavljati sve podatke automatizmom razmjene, uključujući i podatke o prometu po tekućih računima i štednim ulozima. Dakle, dostavljanje podataka Poreznoj upravi iz banaka nije novost u poreznom sustavu. Porezna je uprava, sukladno OPZ-u koji je bio na snazi do 31. prosinca prošle godine, dio podataka o računima građana i poduzetnika od banaka zaprimala automatski, a dio na zahtjev. Od 1. siječnja ove godine sve će podatke kontinuirano zaprimati automatizmom - odgovorili su iz Porezne uprave.

Cijeli napis pogledajte OVDJE

Popularni Članci