Bageri kod Fine uništili gradsku imovinu; Franković: Investitor pokušava napraviti 'lepši i stariji Dubrovnik'!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD, Goran Mratinović DD
Devastaciju u prostoru počinio je investitor na stazi koja spaja Ulicu dr. Ante Starčevića s Ulicom Put od Republike i Vukovarskom ulicom u Dubrovniku. Očito, radilo se o odmazdi zbog toga što su vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasali odluku o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi pješačke ulice (staze) koja spaja Ulicu dr. Ante Starčevića s Ulicom Put od Republike i Vukovarskom ulicom u Dubrovniku

Dakle, na području zelenog pojasa između ulica dr. Ante Starčevića i Puta od Republike, koji je do studenog 2018. godine bio u vlasništvu Zaklade braće Nikole i Miha Mihanović, planira se građevinska zona gdje grade braća Mario i Nino Slezak. Njihova tvrtka Laus centar d.o.o. podnijela je prošle godine zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za poslovno-stambenu gra­đevinu s pomoćnom građevinom na zemljištu između Vile Palme i FINE-e.

Današnja odluka očito im se nije svidjela.

Predsjednik Gradskog vijeća kazao je kako je riječ o presedanu jer područje gdje su danas bageri gradsko područje koje je grad na Sjednici upravo namijenio za izgradnju javne površine.
Gradonačelnik je kazao kako je iznenađen nakon odluke kojom je Vijeće utvrdilo činjenično stanje u prostoru sukladno zakonu o komunalnoj infrastrukturu

- Kada netko odluči uništiti tuđu imovinu bez obzira na to što se ta cesta nalazila na njihovoj parceli za to će odgovarati. Komunalni i prometno redarstvo je izašlo i cesta će se morati vratiti u prvobitno stanje od strane onih koji su to napravili - istaknuo je Franković te taj potez usporedio s onim iz Domovinskog rata. Naime kazao je kako je jedan političar govorio da će napraviti 'puno lepši i stariji Dubrovnik'. Prema njegovim riječima investitor je to isto ovaj put napravio.

- Nećemo dozvoliti da investitor misli da može novcem kupiti što želi. Novac ne može kupiti obraz. Mi smo pokazali jedinstvo. Investitor to nije napravio jučer ili prekjučer nego baš danas kada ovo tijelo koje odlučuje o tome što prema zakonu mora napraviti. Neko se smatra iznad tog tijela. Sad će jako dobro znati što znači pokušati biti iznad. Taj investitor neće do kraja života vidjeti crvenih kartona. Ovaj grad nije kasica prasica - poručio je Franković.

Miho Obradović iz HNS-a zahvalio se Potrebici što je omogućio pauzu.

- Građani su iznad politike i nije bitno oporba i vlast. Ovo je veliko pokazivanje sile. Jesmo li spremi svi poći umjesto pauze poći tamo? Slažem se da je gradonačelnik bio u upravu i ljudi ne mogu tako raditi - kazao je Obradović te poznao vijećnike da pođu tamo.

Kristić je ovaj potez nazvao nasiljem u prostoru.

- Onaj investitor to nije učinio tek tako. Mi moramo promijeniti pristup, nije lako pojedinačno se suprotstavljati tim skupinama. Mislim da u ovakvim situacijama moramo slati poruke zajedništva.

Franković je istaknuo kako nije potrebno krišti zakon.

- Kad se donese odluka na Vijeću šalje se geodet i on ucrtava infrastrukturu. Ja sam pretpostavljao da će tu biti problema pa smo napravili elaborat koji je gotov. Dokumentacija je već u službi. Mogli su srušiti proširiti, sve je zaludu. Govorio sam o nekretninskoj mafiji i pogledajte koliko je to jak lobij. Najveći naš alat je GUP - zaključio je Franković.

AČ/VS

Popularni Članci