ATRAKCIJA NA STRADUNU Zalutao roj pčela, pogledajte kako su ih uklonili (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Anamarija Kovačić/DD
Zanimljivo, kao i svake godine u ovo vrijeme, uz turiste, na Stradun su stigli neobični 'gosti'. Zalutao je roj pčela, na svom putu i traženju nove lokacije. 

Potrebno je naglasiti kako se slična situacija dogodila i prošle godine, pa i pretprošle. Tisuće pčela tako je 2014. stiglo do ulaza u Grad s Ploča i tamo su provele cijeli dan. Tada su  nešto uranile i stigle u ožujku. Prošle godine također im je bilo zanimljivo okupljanje na Stradunu, kao i ove godine na crkvi Male braće. 

Pčelar  Ante Mateljak za Dubrovački dnevnik je već ranije pojasnio tri moguća scenarija i razloga zbog kojih su pčele napustile svoju košnicu i stigle do Straduna.

Pčele se roje najčešće u travnju i svibnju.  To je prirodni proces održavanja vrste i širenja zajednica. Jedan dio njih se odvaja, matica odlazi s rojem, a nova zajednica ostaje u košnici. Ne mogu dvije matice ostati u istoj košnici. 

Također, vrlo je lako moguće kako su pčele možda ostale bez hrane u košnici, zbog nebrige pčelara te su je morale napustiti u potrazi za hranom. Kada napuštaju košnicu, pčele su uvijek site,  opskrbe se  sa zalihama hrane za dva do tri dana. Tada su mirne i nisu agresivne. Treći mogući scenarij je da je košnicu napao neki od nametnika iz roda Varroa, zbog čega su morale potražiti novi dom.

U potragu za novim domom pčele uvijek kreću u roju u kojem ih može biti od 20 do 30 tisuća, najčešće u svibnju.  Pčela matica ih povede, izvidnice traže novu lokaciju.  Novi dom obično  pronađu kroz dva dana. Ako im se neka lokacija ne svidi, krenu dalje. Zanimljivo je da je u slučaju rojenja upravo podne vrijeme kad ih se najčešće može vidjeti, kao i danas, ali i prijašnjih godina. 

I ove godine pčele na Stradunu bile su prava atrakcija i nesvakidašnja pojava. Dok su se mnogi sklanjali zbog straha od uboda, oni hrabriji su rado fotografirali ove plemenite i korisne životinje. 

U kasnim popodnevnim satima pčele su uklonjene, pogledajte kako je izgledao taj proces. 

Video: Ana i Ines Putica

- 2015.: KOME SU POBJEGLE? Roj pčela stigao na Stradun, turisti ih promatraju i fotografiraju (FOTO/VIDEO)

- 2014.: Tisuće pčela posjetilo Dubrovnik, prolaznici bježali (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci