'

Dan sjećanja na holokaust, Dubrovačka Republika ukinula ropstvo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Današnji dan od iznimne je povijesne važnosti za cijeli svijet, ali i za Dubrovnik. Osim sjećanja na holokaust, Dubrovačka Republika ukinula je ropstvo i time postala prva država Europe koja je to učinila, a i rođen je genijalni Wolfgang Amadeus Mozart.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti zapravo je međunarodni dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Današnji dan iznimno je važan i iz povijesnih razloga za Dubrovnik. Naime, 1416. godine Dubrovnik  je dobio Statut od osam knjiga, a u sedmoj knjizi Statuta (o pomorskom pravu) stoji da je ropstvo na Dubrovačkim brodovima strogo zabranjeno, te da se svatko na brodu smatra slobodnom osobom. Ovim Statutom, Dubrovačka Republika bila je prva zemlja u Europi koja je zabranila trgovinu robljem, dok je ta navika u ostatku Europe postojala sve do 1807.

ovaj dan, odnosno, 27. siječnja također je značajan u kulturi jer se na taj dan 1756. rodio Wolfgang Amadeus Mozart, čudo od djeteta koji je prije poznavao note nego slova, a već s tri godine počeo je skladati. U predškolskoj dobi napisao je niz skladbi koje su sačuvane zahvaljujući njegovom ocu Leopoldu i salzburškom kapelniku, također skladatelju.

Sa samo sedam godina Mozart je održavao senzacionalne glasovirske koncerte širom Europe. Nekoliko godina kasnije, po sjećanju i sluhu, čudo od djeteta, bez greške je reproducirao skladbu Allegria čije su se note krile za isključivu upotrebu vatikanskog zbora. Sa devet godina slavni je umjetnik napisao prvu operu Bastien i Bastiena.

Mozart je umro 5. prosinca 1791. u 35. godini života, a svijetu je ostavio 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, gudačkih kvarteta i kvinteta, 25 klavirskih koncerata, osam violinskih koncerata, 49 simfonija, 25 klavirskih koncerata, te osam violinskih koji se izvode diljem svijeta.

Popularni Članci