ZAŠTO SE OTEŽE? Doznali smo kad će se održati prva rasprava zbog tragedije u Hidroelektrani u Platu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Prva rasprava u suđenju za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu zakazana je tek za veljaču, otkrila je za Dubrovački dnevnik odvjetnica Doris Košta koja u ovom slučaju zastupa oštećenike i njihove obitelji. Kako nam je kazala, predsjednik Suda je izvijestio kako bi se rasprava trebala održavati tri dana uzastopno u veljači, a kako su i obitelji preminulih djelatnika u ovoj tragediji od Županijskog suda dobili obrazloženje kako se radi o složenom predmetu te kako suci, osim ovog, rade i na drugim predmetima.

Podsjetimo, u siječnju će se navršiti četiri godine od tragedije u HE Dubrovnik u kojoj su, bježeći od požara i gustog dima u postrojenju, smrtno stradali djelatnici HEP-a Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak. Suđenje za ovaj događaj još uvijek nije počelo, mada se govorilo kako bi trebalo krenuti krajem rujna. 

PREDUGE PRIPREME  

Ovakav je slijed događanja naveo odvjetnicu Koštu na sastavljanje pisma koje je prije 15-ak dana uputila prema Ministarstvu pravosuđa, a po njenom tumačenju, radi se o neorganiziranosti pravnog sustava. 

„Svaki predmet se mora završiti. Ovo jest složen predmet, ali ne do te mjere da bi trebala godina dana za pripremu. U pismu ministru sam navela haške kriterije, a oni glase: 10 strana po satu odnosno 20 strana po satu ako su uključene fotografije. Ako predmet ima 2500 strana, onda je jasno u kom vremenu se on može pripremiti,“ izjavila je Košta za Dubrovački dnevnik. 

UTJECALA I PANDEMIJA

Cijela priča tako zapravo miriše na ono poznato, pravosudno otezanje. Košta podsjeća kako se na ročišta dugo čekalo i zbog pandemije koronavirusa, s obzirom na to kako na Sudu nije bilo adekvatne prostorije u kojoj bi se suđenje moglo održati. Stoga je tražila i da ju se obavijesti koja bi dvorana bila dostupna ako bi u vremenu kad su ročišta zakazana ponovno postojao isti problem zbog Covid mjera. 

Covid mjere su u međuvremenu ukinute, ali se onda dogodio drugi razlog odgode. Sudac Zoran Čengija je zatražio izuzeće nakon što mu je predmet bio dodijeljen te je on potom dodijeljen drugom sucu, Marinu Lučiću koji se potom trebao valjano pripremiti za ovaj kompleksan predmet. 

Vrijedi naglasiti i to kako se kod teških i opsežnih predmeta kakav je ovaj i kod onih koji uključuju veći broj okrivljenika zna dogoditi da oni kalkuliraju s vremenom i uglavnom traže načine za odgodu ročišta pa se postavlja pitanje hoće li se na prvom roku koji bude zakazan rasprava održati. To se najčešće ne događa, a na to upozorava i Košta. Naime, optužnica jest podignuta, no pojedinim kaznenim djelima za koje se tereti okrivljenike prijeti zastara. U opsežnim procesima, ako se samo jedan okrivljenik ne pojavi na prvom ročištu, ono se odgađa, uglavnom za nekoliko mjeseci. A onda slijedi ljeto pa bi prvo ročište moglo uslijediti tek za godinu dana. Za Koštu, ali i obitelji i oštećenike, takav ishod je problematičan. 

Podsjetimo, u ovom slučaju optužnicom su okrivljeni bivši direktor Pogona elektrane Mato Mišković te dvojica tadašnjih direktora u HEP-ovoj tvrtki kćeri, HEP Proizvodnji, Nikola Rukavina i Željko Starman. U dvije zasebne točke optužnicom se terete i dvojica nadzornika radova Ivica Nujić i Miljenko Vučić. Osim protiv navedenih, optužnica je podignuta i protiv pravne osobe HEP Proizvodnja d.o.o. 

Popularni Članci