'

Vozačica koja je sudjelovala u sudaru u Lapadu: "Ovo raskrižje je problematično, treba ga riješiti!" (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: GM
Prometna nezgoda koja se dogodila u ponedjeljak u Lapadu, na bulevaru, kod skretanja za apoteku Lapad, još jednom je pokazala koliko je ovo raskrižje opasno. Snimka trenutka prometne nezgode dokaz je kako je na ovom dijelu grada potrebno hitno riješiti pitanje prometa. 

"Ja sam kriva jer sam išla sa sporedne ceste, ali taj dio je jako zeznut i tu se često događaju prometne nesreće. Voljela bih da se pročuje za ovo i nadam se nekom boljem rješenju u budućnosti da se ovakve nesreće ne bi više događale. Na snimci se jasno vidi problem petlje na tom području. Potrebno je konačno riješiti problematiku petlje, odnosno sigurnost vozača u prometu na tom području", kazala je vozačica bijelog Mercedesa, pojašnjavajući kako se automobil u kojega je udarila kretao iza automobila u kojemu je nastala snimka, prelazeći u lijevu traku jer je na semaforu bilo zeleno svjetlo, dok je kombi nju puštao da se sa sporedne ulice uključi u promet. 

O svemu ovome već je ranije pisao Dubrovački dnevnik. Naime, sporno je priključivanje, točnije lijevo skretanje iz Ulice Mata Vodopića na glavnu cestu Ulice kralja Tomislava, odnosno pojednostavljeno – skretanje od apoteke prema pošti. Izlazak u ulozi lijevog skretača pokazuje se sve više problematičnim, pa osim što se stvaraju gužve, nerijetko dolazi i do opasnih situacija kada se vozači 'ubacuju' u promet i u nesigurnim situacijama, jer u suprotnom čekanje traje jako dugo i uzrokuje nervozu drugih vozača u koloni. 

Takvi ishitreni potezi vozača stvaraju probleme, kako drugim vozačima, tako i pješacima. Prvi problem je nepreglednost jer pješaka koji nailazi skriva grmlje, pa ga vozač zapravo i ne vidi do trenutka kada je već korak do pješačkog prijelaza - tu opasnost počinje, ali i ne prestaje. 

Kako je većina vozača svjesna tog nezgodnog kuta nailaska pješaka, 'zebri' prilaze polako. Međutim, u trenutku kada automobilom zagaze na pješački prijelaz - sav fokus prelazi na promet i kako se što prije uključiti na glavnu cestu, a zaboravljaju činjenicu kako se nalaze na pješačkom prijelazu gdje s lijeve i desne strane još uvijek mogu naići pješaci.

O svemu smo tada pitali i prometnog stručnjaka, profesora na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, novinara koji neumorno upozorava na manjkavosti u prometu i predlaže rješenja problema na cesti, Željka Marušića. Nakon što je pregledao fotografije raskrižja s opisom problema, kazao je – „Ovdje je nužno ugraditi semafore“, a potom je uslijedilo podrobnije objašnjenje.

KOJE JE RJEŠENJE ZA NAJOPASNIJI PJEŠAČKI U GRADU? Prometni stručnjak Marušić dao prijedlog, uključuje semafore i micanje dijela parkinga

Nakon što je definirao probleme, Marušić je predložio i moguća rješenja, odnosno dorade u raskrižju. 

Prvo što je naveo jest omogućiti kontinuitet glavne prometnice Ulice kralja Tomislava u smjeru Babinog kuka i nakon prolaza kroz križanje, oslobađanje desnih prometnih traka koje se sada koriste za promet u mirovanju, odnosno prenamijeniti ih u trake za promet vozila. 

Druga stvar koju navodi jest djelomična rekonstrukcija prometnice u Ulici kralja Tomislava fizičkim odvajanjem prometnih tokova (razdjelnim otocima, rubnjacima i signalizacijom) iz kružnog toka prema Ulici Mata Vodopića, od prometnog odvajanja za ulicu Žrtava s Dakse. 

Treće ukazuje na potrebu za povećanjem preglednosti na raskrižju ulica Mata Vodopića i Kralja Tomislava, uklanjanjem visokog raslinja s borom na zapadnoj strani kolnika Ulice Mata Vodopića. 

Zadnje predlaže postavljanje semafora na pješačkom prijelazu za pješake na kolniku Ulice Mata Vodopića u raskrižju s Ulicom kralja Tomislava, u svrhu povećanja sigurnosti pješaka i povećanja protočnosti vozila.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Popularni Članci