SVE JE POD KONTROLOM Vatrogasci spasili platane: 'Požar je izbio zbog spleta nesretnih okolnosti, neće biti velike štete' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TB,PortalOko
Požar platana u Trstenome koji se dogodio jutros oko 10:45 sati je pod kontrolom vatrogasaca. Detaljnije informacije bit će poznate javnosti kad stručne službe naprave procjenu štete nad ovim zaštićenim spomenika parkovne arhitekture.

"Danas u 10:43 sati, zaprimili smo dojavu požara na stablu platan u mjestu Trsteno. Na teren su upućena tri vozila i šest vatrogasaca. Akcija gašenja je u tijeku," izvijestili su iz JVP Dubrovački vatrogasci.

Platan je bio kandidat za europsko stablo godine te je zaštićen u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Star je više od 500 godina.

Predsjednik Mjesnog odbora Trsteno Antun Bošković kazao je kako je situacija pod kontrolom te da je požar izbio sticajem nesretnih okolnosti.

"Mještani su prijavili vatrogascima paljenje korova u blizini platana, ali jedna mala iskra je dovoljna da dođe do požara. Tako je vjetar puhnuo i došlo je do zapaljenja stoljetnog stabla. Vatrogasci su brzo reagirali i ugasili požar te sad saniraju ekološkom pjenom mjesto iz kojeg se još uvijek malo dimi. Neće biti posljedica za platane jer je izgorjela jedna suha grana koju je inače trebalo odstraniti", pojasnio je Bošković dodavši kako su platane zaštićene sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Popularni Članci