U Dubrovniku se pojavile lažne kovanice kuna i eura, policija istražuje slučaj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell,Emica Elvedji/PIXSELL
Dubrovačka policija istražuje slučaj lažnih kovanica eura i kuna, neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik.

S uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj povećao se broj pokušaja krivotvorenja novca, pa je policija u Hrvatskoj u više navrata otkrivala krivotvorene novčanice eura. Najčešće se krivotvore novčanice od 50 i 100 eura, a bilo je i nekoliko slučajeva krivotvorenih novčanica od 10 eura. 

Na dubrovačkom području su se, zanimljivo, pojavile krivotvorene kovanice eura, ali i kuna. Ovo je neobičan slučaj s obzirom na to da su novčanice veće vrijednosti i lakše za krivotvoriti, stoga su krivotvorene kovanice prava rijetkost. 

Do sada su u Hrvatskoj krivotvorene novčanice pronađene na raznim mjestima, u ljekarnama, bankama, trgovinama, restoranima, na benzinskim postajama te pri plaćanju dostavnih i taksi usluga.

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je četiri koraka kako najlakše prepoznati lažne eure: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

EUROKOVANICE

"Dovoljno je provjeriti dizajn na zajedničkoj strani i nacionalnoj strani te natpis na obodu. Kako biste detaljno provjerili sumnjivu eurokovanicu, preporučujemo upotrebu pomagala kao što su magneti i povećala. U nedostatku znanja o izgledu i obilježjima originalne eurokovanice postupak provjere može se provesti i usporedbom s kovanicom za koju ste sigurni da je autentična ili zamolite službenika u financijskoj instituciji da provjeri sumnjivu kovanicu."

EURONOVČANICE
"Osjetite papir i reljefnost novčanice. Podignite novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euronovčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe."

Detaljne videoupute i fotografije možete vidjeti na stranicama HNB-a.

Popularni Članci