SMRTNI SLUČAJ MIJENJA STVARI? 'Palikućama' prijeti još veća zatvorska kazna

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovnik je potresao slučaj od prije nekoliko dana u kojem su dvoje mladića, L.V (25) i Z.Z. (21), osumnjičeni kako podmetnuli požar u Vili Sunčanica u Ulici Branitelja Dubrovnika, a u kojoj se nalazilo više članova obitelji Kalauz. 

U požaru je opekline i teške ozljede dišnog sustava uslijed udisanja dima zadobila 82-godišnja Ivila Kalauz, a lakše je ozlijeđen i vatrogasac koji je pušten na kućnu njegu. Nažalost, 82-godišnjakinja je jučer u 18.20 sati preminula u splitskoj bolnici u koju je prebačena zbog teških ozljeda. 

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, smrtni slučaj mogao bi promijeniti na stvari. Međutim, prvo je potrebno obdukcijom utvrditi uzrok smrti. Premda je takva mogućnost manja, postoji šansa kako je 82-godišnjakinja preminula iz nekog drugog razloga, no ako se utvrdi kako je preminula zbog podlijeganja ozljedama, što je puno izglednije, osumnjičenom dvojcu prijeti i veća zatvorska kazna, što će se točnije znati nakon obdukcije. 

Ako se utvrdi kako je 82-godišnjakinja podlegla ozljedama, dvojcu bi, umjesto dosadašnjih 10, moglo zaprijetiti i do 15 godina zatvora. Naime, oni su osumnjičeni kako su počinili svaki po jedno teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 1., a Zakon koji predviđa kako bi osoba koja je pruzročila teške tjelesne ozljede neke osobe ili imovinsku štetu velikih razmjera mogla dobiti od jedne do 10 godina zatvora. Međutim, pod stavkom 2 stoji i kako se počinitelj može kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina ako je kaznenim djelom prouzročena smrt jedne ili više osoba. 

O događaju se danas oglasila i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska. 

'Tijekom poslijepodnevnih sati jučer, 28. veljače, u splitskoj bolnici preminula je 82-godišnjakinja, teže ozlijeđena u podmetnutom požaru u obiteljskoj kući na području  Dubrovnika 22. veljače ove godine. Policija će o navedenom obavijestiti nadležno državno odvjetništvo,' izvijestili su iz PU DNŽ. 

Popularni Članci