PRIZNALI KRIVNJU! Dvojac iz Dubrovnika dobio devet godina zatvora zbog šverca 312 kila 'trave'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: VS
Ukupno devet godina zatvora dosuđeno je za šverc 312 kilograma marihuane u Hrvatsku iz Crne Gore. Na po četiri i pol godina zatvora svaki osuđeni su na Županijskom sudu u Splitu Branimir Marinić (41) i Nikola Čupić (35), oba iz Dubrovnika, prema optužnici regionalnog ureda USKOK-a iz Splita.

Uhićeni su u kolovozu prošle godine kada je na graničnom prijelazu Karasovići u turističkom autobusu pronađena droga u crnim torbama za koje je vozač Branimir Marinić kazao kako u njima prevozi sportsku opremu momčadi iz Brazila. Nabavna vrijednost pronađene marihuane je 4,6 milijuna kuna, čime bi u prodaji na malo dileri zaradili trostruko više, oko 15 milijuna, piše Slobodna Dalmacija. 

Optužnica tereti Marinića i Čupića da su se od travnja do kolovoza prošle godine povezali s više osoba na području Crne Gore radi nabave velike količine marihuane koju su planirali prodavati na zagrebačkom tržištu. Kupoprodaju u susjednoj državi je dogovorio Čupić, navodi optužnica dok je po ilegalnu robu otišao Marinić autobusom marke Setra. Vozilo je bilo registrirano na turističku agenciju kojoj je Čupić suvlasnik, a Marinić mu je bio zaposlenik.

Vozač je marihuanu preuzeo 22. kolovoza na predjelu između Risna i Kotora gdje se našao s trojicom crnogorskih dobavljača robe koji su mu donijeli 41 paket s ukupno 312,7 kilograma marihuane koju su utovarili u autobus. Dogovor je bio da Marinić preveze marihuanu preko granice u Hrvatsku do mjesta Čibače u Općini Župa dubrovačka, gdje je pakete trebao preuzeti Čupić i prevesti ih do Zagreba. Plan je propao kada su autobus oko 15.30 sati zaustavili na granično prijelazu policajci i carinici koji su u njemu našli pakete droge skrivene u 21 crnoj torbi.

Vozača je odala nervoza, prvo su vidjeli 17 crnih torbi, a kada su ga upitali što je u njima kazao je kako se radi o sportskoj opremi. Izjavio je da je to oprema momčadi iz Brazila koju je vozio u Crnu Goru pa Hrvatsku. Pregledom torbi nađeni su paketi marihuane. Zatim su nađene još četiri torbe sa svim paketima preuzetima preko granice. Istu večer je uhićen Nikola Čupić te su za dva dana privedeni na ispitivanje na državno odvjetništvo i nad njima je određen istražni zatvor.

Optuženi su u studenom prošle godine, a terete se za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačke organizacije što je kazneno djelo za koje se automatski dobiva najmanje tri godine zatvora. Tada je nad njima predloženo i produljenje istražnog zatvora što je i prihvaćeno. Zato su na suđenje na Županijskom sudu dovedeni iz Zatvora u Splitu gdje se nalaze od uhićenja prošlo ljeto.

Obojica su nakon čitanja optužnice priznali krivnju i pokajali se, piše Slobodna Dalmacija

Popularni Članci