test

NAJVEĆA ZAPLJENA HEROINA U HRVATSKOJ! Naša policija zaplijenila 220 kila heroina i 62 kila kokaina (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Policijska uprava dubrovačko-neretvanske na današnjoj je press konferenciji izvijestila kako su u dva međusobno nepovezana kriminalistička istraživanja zaplijenili 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina. Prema procjenama, droga bi na tržištu postigla vrijednost od 17 milijuna eura. 

Više detalja su otkrili Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić ispred Carinske uprave, voditelj Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

Radi se o najvećoj zapljeni heroina ikada u Hrvatskoj koji je pronađen u Luci Ploče u kontejnerima s broda koji je stigao iz Iraka. Kokain je pronađen pretragom broda koji je krenuo iz kolumbijske luke i koji je prevozio rasuti teret.

Tikvica je naveo kako je akcija rezultat intenzivnog rada i suradnje Policijske uprave DN s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj su u prvih šest mjeseci razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kila kokaina. Tikvica se osvrnuo na akcije koje su bile tema press konferencije.

„U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina, 11. listopada prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma od čega je u 40 tih olovnih kocki pronađeno ukupno 296 paketića droge,“ kazao je Tikvica, govoreći o heroinu.

Zapljena kokaina dogodila se 3. studenog, a droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

„Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, točnije ispod broda. Tu su veliki obol dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućim uvjetima za rad izvršen je pregled podmorja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šarafima i magnetom kojeg su teškom mukom skinuli. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain,“ izjavio je Tikvica.

Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, istaknuo je kako se radi o najvećoj zapljeni heroina ikada u Hrvatskoj.

„Prema metodologiji, procjenjuje se kako je ovom zapljenom heroina spašeno otprilike 110 ljudskih života. Radi se o drogi koja je bila namijenjen zapadnom europskom tržištu. Kad govorimo u zapljeni kokaina, na prvi pogled sve to izgleda zahrđalo u tom kontejneru, no kad se pogleda kako je izrađen i pričvršćen, s kojim su se problemima susreli kolege iz interventne, po izuzetno teškom vremenu, olujnom jugu na dubini od 16 metara… Uspjeli su skinuti metalni spremnik koji nije jednokratan. Radilo se o brodu za rasute terete preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. Također, radi se o novom brodu u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i po prvi put je bio u Pločama,“ istaknuo je Rastović.

Načelnik Pavličević je kazao kako je akcija dokaz ustrojenog i uspješnog rada Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i njene izvrsne suradnje s ostalim akterima koji su sudjelovali  u akciji.

„Bez takve intenzivne suradnje, ni ovakvi rezultati, a oni su zaista impresivni, ne bi bili mogući. Ovo je samo nastavak uspješnog niza sprječavanje daljnje distribucije opijata na području PU DN odnosno Dubrovačko-neretvanske županije kao jedne od uslužnih destinacija. Ova PU je imala preko devet tisuća zapljena u posljednjih 10 godina, svi bili svjedoci da smo rekordne zapljene kokaina, a sad i heroina imali u zadnjih godinu dana. Svaka droga ima svoje polazište i međusobno je različita, od samog uzgoja distribucije, skladištenja i krijumčarenja, a ova akcija je dokaz da ova PU i njen tim imaju kapacitete da zaustave takvo krijumčarenje,“ izjavio je dodavši kako policija u suradnji s ostalim institucijama tako ima važnu ulogu u tome što čini sigurnim ne samo okruženje RH, nego i EU.

Perić je, govoreći o heroinu, dodao kako je analiza rizika u Sektoru za mobilne jedinice carinske uprave pokazala da se radi o visokorizičnoj pošiljci koja se preko Turske i Italije kretala prema Luci Ploče. U pošiljci se nalazilo 80 olovnih odjeljaka.

„Kako je analiza rizika navela da uvoz pošiljke u carinskom području predstavlja rizik za sigurnost, službenici carine, u suradnji s policijom su preuzeli pregled pošiljke. Pregledom je pronađeno 80 odjeljaka, a u njih 40 je otkrivena šupljina ispunjena heroinom,“ istaknuo je.

Popularni Članci