Pet muškaraca opljačkali veliku obiteljsku kuću na Pelješcu u samo deset minuta, ukrali 1,8 milijuna kuna i vrijedan nakit

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IBM
Tema konferencije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske je rezultat kriminalističkog istraživanja kaznenog djela teške krađe koje se sredinom kolovoza dogodilo na području Pelješca kada je otuđen novac i zlatnina. 

Pričinjena materijalna šteta ovim kaznenim djelom je oko milijun i 800 tisuća kuna, a razbojnici su otuđili i vrijedan obiteljski nakit. Na konferenciji za medije govorili su Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Hrvoje Franković, načelnik PP Ston.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević je istaknuo kako je ovo kazneno djelo specifično po svom izvršenju i visini materijalne štete otuđenog novca i nakita. 

- Hvala policijskim službenicima, posebno onim iz PP Ston koji su dali veliki obol u istraživanju. Hvala i kolegama iz Splita, Zadra, Zagreba i Istre jer su počinitelji uhićeni na području tih policijskih uprava. Najveća zahvalnost je građanima koji su nam dali korisne informacije i bez čije pomoći ne bi ovo riješili u rekordnom roku. Poseban uspjeh ove akcije je da je pronađena veća količina novca i nakita - kazao je načelnik Pavličević dodavši kako se kriminalističko istraživanje nastavlja jer određena količina novca nije pronađena. Istaknuo je da je velika vrijednost u pronađenom alatu kojim su razbojnici opljačkali obiteljsku kuću jer se isti koristio i u drugim krađama.

Načelnik PP Ston Hrvoje Franković je govorio o detaljima i početku istraživanja. Naime, 15. kolovoza u 00.05 sati policija je zaprimila dojavu kako je na području mjesta Potomje otuđena veća količina novca i nakita. Tada su policajci prema riječima Frankovića utvrdili kako je iz obiteljske kuće otuđeno 1,8 milijuna kuna te zlatnina neprocjenjive vrijednosti. Franković je naglasio kako su brzo došli do saznanja o počiniteljima te da su im građani puno pomogli u tome.

Voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica je detaljnije ispričao što se dogodilo kada je pet državljana Republike Hrvatske u dobi od 57, 50, 45, 43 i 30 godina opljačkalo imućnu obitelj s Pelješca.

- Po dojavi smo proveli istraživanje koje je trajalo 24 sata i vrlo brzo smo utvrdili da je bilo pet počinitelja i brzo smo ih identificirali, u suradnji s kolegama. Na području Splitske županije 17. kolovoza su uhićene dvije muške osobe, sljedeći dan na području Zadarske jedan muškarac, a 19. kolovoza je uhićen jedan u Zagrebu te jučer jedan u Puli. Prve četiri osobe su u istražnom zatvoru u Dubrovniku, a peti će sutra biti ispitan. Tijekom uhićenja obavljene su brojne dokazne radnje, pretrage vozila i domova. Kod njih je pronađen znatan dio novca i kompletan nakit koji je jako vrijedan za obitelj. Pronašli smo i ovaj provalnički alat koji nam je važan jer su s njim počinjena brojna kaznena djela. Jedna uhićena osoba je osumnjičena za više kaznenih dijela, točnije dva razbojništva u kojima je stradalo više osoba - pojasnio je Tikvica.

Jedan od počinitelja je bio prijatelj obitelji iz Pelješca te je tako saznao detalje koji su im kasnije olakšali ovaj razbojnički čin.

- Petorka je djelovala brzo i bezobrazno. Dali su truda da saznaju kad ukućani nisu kod kuće i onda su za 10 minuta opljačkali kuću koja je inače velika i sve su u njoj pronašli - precizirao je Tikvica.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je opljačkana obitelj legalno obavljala djelatnost te da nije neobično što su imali tako veliku vrijednost novca u kući.

A.Čakić/I. Butjer Mratinović

Popularni Članci