OD UBODA STRŠLJENA PREMINUO MLADIĆ Liječnica upozorila na što treba paziti kada je riječ o ovom opasnom insektu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL
U KBC-u Osijek u četvrtak je nakon uboda stršljena preminuo mladić iz Slavonije. Muškarac je dovezen vozilom Hitne pomoći na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju nakon što ga je u šumi na području Našica izbo stršljen. Uslijed više uboda stradao mu je središnji živčani sustav.

Doktorica Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da ubodi stršljena, pogotovo azijskog, mogu izazvati zatajenje organa. Ubod može biti smrtonosan i osobe koje nisu alergične na ubode kukaca, piše Dnevnik.

''Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici, pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć'', kaže Prus za Glas Slavonije i ističe da je nakon uboda vrlo važna hitna reakcija.

"Mjesto uboda treba hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na je otežano disanje, pad tlaka, a moguća je i nesvjestica", istaknula je.

Popularni Članci