MRTAV, HLADAN Krv i smeće iz hladnjače ispustio u more u Vela Luci

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Čitatelj portala Index.hr  snimio je jučer u Vela Luci hladnjaču iz koje izravno u more otječu krv i smeće koje je ostalo u kamionu. 

"On je parkira šleper, tj. hladnjaču ribe, na pristaništu uz more i lijepo otvorio sve špine iz hladnjače u more.
Ja sam došao do njega i pitam ga: "A meštre, šta ti raadiš?" A on mi hladno odgovara kako toči krv i led u more. Ja govorim: "Dobro kralju, bok." Snimio sam ga i evo. Nadam se da će mi Općina zaradit koju kunu", rekao je čitatelj koji je Indexu poslao snimku.

Vezano za događaje sa snimke, Index.hr je kontaktirao Lučku kapetaniju na Korčuli i Vela Luci, grad Korčulu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo poljoprivrede, a kontaktirali su i nekoliko inspektora te policiju.

Odgovori koje su dobili bili su oprečni te se odgovornost prebacivala s jednih na druge. 

Tako su iz Lučke uprave u Vela Luci rekli kako se ne radi o prekršaju. 

"Ako se iz hladnjače ispusti otopljeni led i sukrvica, to ne spada u otpadne vode i može se ispuštati u more (to je otpad organskog podrijetla koji nije štetan za okoliš, a zakonom nije propisan način zbrinjavanja). Višak ulovljene ribe bi se morao bacati nazad u otvoreno more", smatraju oni.

Iz Lučke uprave u Korčuli dali su drugačije mišljenje.

Oni su odgovorili kako takva radnja nije dopuštena te kako se "protiv osoba koje se zateknu u takvim nedopuštenim radnjama izdaje prekršajni nalog".

Znaju li ministarstva svoju nadležnost?


Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike novinare Indexa su najprije uputili na Ministarstvo poljoprivrede u kojem su nam pak rekli kako prekršaj, koji smo im opisali, nije u njihovoj nadležnosti pa su nas uputili na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ipak, nakon nekoliko sati su ih ponovno kontaktirali i rekli kako slučaj ipak je u njihovoj nadležnosti te su se očitovali priopćenjem.

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede vezano za ovaj slučaj prenosimo u cijelosti.

"U skladu s člankom 10. Uredbe (EZ) 1069/2009 otpadni sadržaj iz kamiona hladnjača koji prevoze ribu, kao što su krv, smrznuta voda i životinjsko tkivo smatraju se nusproizvodima kategorije 3, te se u skladu s navedenom Uredbom moraju zbrinjavati na jedan od propisanih načina (prerada, spaljivanje/suspaljivanje, proizvodnja hrane za kućne ljubimce, proizvodnja organskih gnojiva, pretvorba u bioplin, kompostiranje i dr.), i to putem registriranih prijevoznika.

Odlaganje nusproizvoda u okoliš (osim na odobrena odlagališta) nije dozvoljeno. Uredba predviđa neka odstupanja kao što su zakapanje ili spaljivanje na licu mjesta u slučaju kada se radi o teško pristupačnim područjima (otoci i planine), uz odobrenje nadležnog tijela - Ministarstva poljoprivrede.

Svako postupanje s nusproizvodima, suprotno od navedenog, potrebno je prijaviti nadležnom Veterinarskom uredu, nakon čega će veterinarski inspektor po obavljenom nadzoru poduzeti zakonom predviđene mjere. Člankom 174. Zakona o veterinarstvu (Narodne novine, broj 82/13, 148/13) propisane su novčane kazne za nepravilno postupanje s nusproizvodima životinjskog podrijetla.

Iz područja nadležnosti veterinarske zaštite okoliša, nepropisno postupanje s nusproizvodima može predstavljati rizik za javno zdravlje i zdravlje životinja", poručili su.

Video pogledajte OVDJE.

Popularni Članci