LUČKA KAPETANIJA U RASULU Unesrećene s Mljeta prevozio Jadrolinijin brod, umjesto njih očevid radila policija

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Pomorska nesreća dogodila se jučer na Mljetu prilikom koje je katamaran udario u obalu, a troje ljudi je ozlijeđeno.

Kako je Dubrovački dnevnik prvi pisao, dvije turistkinje u dobi od 33 godine iz SAD-a i Australije zadobile su lakše tjelesne ozljede te su nakon pružene liječničke pomoći u Općoj bolnici Dubrovnik puštene na kućnu njegu. Muškarac (37) iz Novog Zelanda prebačen je helikopterom u splitsku bolnicu.

Sezona je na vrhuncu, nautički turizam se u Dubrovniku i dalje razvije, a havarije i pomorske nesreće su nažalost dio te priče. Sve navedeno povlači pitanje osposobljenosti Lučke kapetanije u čijoj su nadležnosti i nesreće koje se događaju na moru. Njihov brod za potragu i spašavanje 'Danče' prije nekoliko tjedana je ostao bez posade s obzirom na to kako su zaposlenici dali otkaz zbog boljih poslovnih prilika, a osposobljavanje novih svakako je proces koji bi mogao potrajati.

Međutim, sezona ide dalje, a nezgode se događaju. Umjesto broda 'Danče', unesrećene turistkinje je s Mljeta prevezao Jadrolinijin brod do Prapratnog, odakle ih je dalje preuzelo vozilo Hitne pomoći. Osim toga, zanimljivo je kako je očevid u ovom slučaju radila policija po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, a ne Kapetanija kako je praksa. Iako se ne zna razlog ove odluke, može se pretpostaviti kako je problem upravo u manjku ljudstva i nepotpunoj osposobljenosti Kapetanije za ovakve nesreće.

Popularni Članci