'

KRIV ZBOG KAMATARENJA Osuđen Dragan Grubišić, dobio uvjetnu i novčanu kaznu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Dubrovački poduzetnik Stanko Grubišić, javnosti poznatiji kao Dragan, proglašen je krivim u slučaju sklapanja lihvarskih ugovora. Presuda je donesena krajem lipnja ove godine pred Općinskim sudom u Dubrovniku, a Grubišić je osuđen na uvjetnu kaznu. 

Kako su iz Općinskog suda u Dubrovniku odgovorili na novinarski upit Dubrovačkog dnevnika, kazneno djelo počinjeno protiv imovine-lihvarski ugovor je na štetu slovenskog državljanina. Grubišić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te mu je izrečena uvjetna osuda, na način da se zatvorska kazna neće izvršiti ako osuđeni u roku od pet godina po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. 

"Nadalje, osuđeniku je izrečena i sporedna novčana kazna od 500 dnevnih dohodaka, odnosno u iznosu od 19.865,00 eura. Tijekom postupka osuđenik je priznao počinjenje kaznenog djela, u svojoj obrani naveo da je žrtvi naknadio svu štetu pričinjenu kaznenim djelom, a što je u svom iskazu potvrdila i sama žrtva", stoji u odgovoru Općinskog suda u Dubrovniku. 

Posjetimo, riječ je o slučaju iz 2020. godine.

Kako je tad objavila policija, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je Grubišić, u namjeri da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, iskorištavajući nuždu oštećenog koji je kao vlasnik trgovačkog društva zapao u financijske poteškoće, tijekom 2019. i 2020. godine istome u četiri navrata pozajmio pozamašan iznos novca. U priopćenju policije stoji kako mu je Grubišić obračunavao mjesečnu kamatu od 10 i 8 posto, odnosno kamatu koja je u neočiglednom nesrazmjeru s visinom zajma, kako je utvrđeno kriminalističkim istraživanjem. 

Popularni Članci