VIŠE OD POLA TONE KOKAINA Droga je bila namijenjena susjednim zemljama, na pressici rečeno više o detaljima (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD, Goran Mratinović/ DD
Rekordna količina kokaina zaplijenjena je u Luci Ploče. Radi se o 574,8 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana, rečeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, nitko kokain nije preuzeo, a otkrili su ga carinici i policajci prilikom redovite kontrole kontejnera.Vrijednost zaplijenjene droge nije otkrivena na konferenciji za novinare, ali prema neslužbenim informacijama procjenjuje se kako bi na tržištu ova droga mogla koštati 57 milijuna eura. Droga je pronađena u konstrukciji kontejnera.

Na konferenciji za novinare su govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Jedinice za mobilne službe - Carina Dubrovnik Pero Perić.

Načelnik Pavličević rekao je da su policijski službenici surađivali s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, ali i Carinskom upravom, odnosno Jedinicom za mobilne službe Dubrovnik.

- Službenici su 30. ožujka zaplijenili ovu drogu, u kontejneru s voćem su pronašli gotovo 575 kilograma kokaina visoke čistoće koji je došao iz Južne Amerike. Kriminalističko istraživanje nije završeno. - kazao je Pavličević.

Voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica rekao je kako je utvrđeno da droga nije namijenjena domaćem tržištu već susjednim državama zbog čega se nastavlja kriminalističko istraživanje. Na pitanje zašto se to češće događa u Luci Ploče, on je kazao kako se radi o teretnoj luki i da takvi slučajevi za teretne luke nisu neuobičajeni.

Voditelj Jedinice za mobilne službe - Carina Dubrovnik Pero Perić dodao je da je u tijeku postupak nabavke mobilnog rendgena kojeg Luka Ploče nema, dok ga primjerice ima Luka Rijeka. Na pitanje zašto prije on nije nabavljen, rekao je da se radi o kompleksnom i skupom uređaju, ali i da ne zna kad će doći jer se "ne bavi logističkim pitanjima".

Na pitanje je li se surađivalo s američkom policijsko-obavještajnom agencijom za suzbijanje droge i FBI-em, Pavličević je rekao da to ne može demantirati niti potvrditi. Razlog zašto se čekalo s objavom ove informacije, kazao je da je razlog kriminalističke istrage.

Od kraja siječnja zaplijenjeno je u tri navrata tako 700 kilograma kokaina. Uhićeno je ukupno osam osoba, petero je povezano s udruženom zločinačkom organizacijom u Metkoviću, a njih troje za slučaj zaplijene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

V.Salvia/A. Čakić

Popularni Članci