DONOSIMO DETALJE MILIJUNSKE KRAĐE Ovo su lopovi koji su pokrali nekretnine i novac pokojnog Damjana Farca s Lopuda

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U oazu mira, otok Lopud proteklih mjeseci unio se nemir. Jad, tuga i nevjerica. Da postoji osoba koja smjera napraviti nešto nažao njihovom susjedu Damjanu Farcu – Damu, znali su svi mještani. Kod njega je godinama dolazila žena upitnih moralnih vrijednosti, žena koja ga je na sve moguće načine željela opljačkati i prisvojiti ono što je godinama svojim radom stjecao i dobio u nasljedstvo. Donosimo detalje filmskog scenarija milijunske pljačke u režiji dvojca koji je trenutno u pritvoru.

Farac je u svibnju ove godine preminuo od posljedica moždanog udara, drugog po redu. Prije smrti, shvativši kako je bezočno opljačkan i prevaren, prijavio je svoju dugogodišnju gošću Stanku Vitlov. Još više mu je zdravlju odmogla smrt dugogodišnje partnerice Marije Mihaljević Svetac. Govore nam mještani kako mu je ona bila sve i kako je upravo ona bila ta koja je sve trebala naslijediti poslije njegove smrti.

Ljubiteljica Bujanca, manipulira slikama apartmana za iznajmljivanje

Stanka Vitlov je osoba koja je godinama dolazila u Damjana Farca, osebujna je persona, obožava Tomislava Karamarka, Velimira Bujanca, Plenković joj nije baš sjeo. Vidi se sve to iz njenih objava na Facebooku. Promovira i svoje apartmane u Zadru, a na stranicama gdje afitava u Zadru stavila je fotografiju svoje žrtve Damjana Farca kako čisti ribarsku mrežu  s njenim suprugom na Lopudu, krivo navodeći svoje goste kako se radi o objektu u Zadru. 

Da je bacila svoje 'pipke' na Damjana Farca i njegove nekretnine i ostalu imovinu potvrdili su nam mještani koji su za Dubrovački dnevnik otvoreno govorili kako je žena ''zlo'' i kako joj je jedini i glavni interes bio s pokojnim Damjanom sklopiti Ugovor o doživotnom uzdržavanju. On, pričaju nam u mjestu, nema nikoga, umrla mu je sestra, od koje je otkupio dio koji je naslijedila, a negdje u svijetu nalaze se nećakinja i nećak, koji bi trebali postati nasljednici pokojnog Farca.

Udružila se s Turudićem

No, Stanka Vitlov nije uspjela postići svoju nakanu da legalno nagovori oštećenog Lopuđanina, inače dugogodišnjeg djelatnika hotela s Lopuda i poljoprivrednika, da joj ugovorom nakon smrti sve preda u vlasništvo. Stoga je došla u kontakt s pedesetogodišnjim Anđelkom Turudićem, Zagrepčaninom koji je poznat policiji, ali i u krugu zagrebačke mafije. Prije 12 godina su mu zapalili dva automobila, a prije pet godina svjedočio je u suđenju protiv tzv. zločinačke organizacije narkotržišta u Zagreba iz devedesetih.

Vitlov i Turudić su se udružili u prijevari tako što su zajednički osmislili plan krađe nekretnina i ostale materijalne imovine. Stanka Vitlov je u suradnji s Turudićem na Zemljišno-knjižnom uredu u Dubrovniku u rekordnom roku sve nekretnine upisala na svoje ime, predočivši krivotvoreni kupoprodajni ugovor.

Uključena i treća osoba, koja je također preminula

Kada je preminula žrtva Damjan Farac doznao da je oštećen, napravio je prijavu i dao svoj iskaz odjelu Kriminalističke policije u Dubrovniku. No, lopovi se nisu samo na tome zadržali. Kako smo ranije spomenuli uhvatili su se i ostale imovine, točnije novca s bankovnih računa. Tako je uz krivotvorenu punomoć, uz pomoć treće osobe, koja je u međuvremenu preminula, podigao gotovo milijun i sto tisuća kuna na više načina.

Prema informacijama koje sve više izlaze o samom slučaju, sve je  počelo u studenom 2011. godine kada su se Vitlov i Turudić u jednom zagrebačkom kafiću dogovorili o prijevari i načinu kako će raspodijeliti korist. Tako je Anđelko Turudić bio zadužen za bankovne račune i novac, dok je Vitlov bila zadužena za nekretnine.

Zadranka Vitlov se s krivotvorenim Ugovorom uknjižila na dvije nekretnine i zemljište na Lopudu, što je na kraju stopirano nakon kaznene prijave tada još živog Damjana Farca.

Lažna punomoć, lažna osobna

No, lažnom punomoći, u banci gdje je preminuli Farac primao mirovinu, Turudić je podigao gotovo milijun i sto tisuća kuna te je izradio bankovnu karticu. Prijenosom na druge račune, podizanjem novca na bankomatu i direktno na šalteru banke podigao je gotovo sav novac.

U siječnju 2018. godine na drugoj banci je Turudić također napravio kaos. Uz pomoć treće osobe s krivotvorenom osobnom iskaznicom je podigao više od 100 tisuća eura te ih prebacio na svoj račun. Još uvijek treba istražiti kako je to uspio s osobnom iskaznicom koja je imala podatke oštećenog, a fotografiju treće osobe, koja je također preminula.

Nakon toga je u dva navrata po 300 tisuća kuna prebacivao na tvrtku kojoj je vlasnik te radio sitne kupovine i isplate na bankomatu.

Pokrao sve s bankovnih računa

Drugookrivljeni Turudić je kazneno djelo radio sve do kraja veljače ove godine kada su započela kriminalistička istraživanja u Dubrovniku, odnosno do trenutka kada su nastupile blokade svih računa oštećenika te blokade nekretnina.

Gotovo u isto vrijeme Turudić započinje s operacijom krađe novca s trećeg računa. Na trećem računu je okrivljeni, uz pomoć preminule treće osobe otvorio internet bankarstvo te 80 tisuća eura s računa pretvorio u kunsku protuvrijednost te ih prebacio na novi račun.

Kada je treća osoba preminula, okrivljeni Turudić je pokušao ishoditi punomoći kako bi nastavio operirati po zagrebačkim filijalama banaka, ali mu to nije pošlo za rukom.

Dubrovačka krim policija i dalje, kako neslužbeno doznajemo, prati trag novca. Pokušava se doći do svih pokradenih novaca koji nisu podignuti i koji su dostupni, a za to vrijeme svi računi, sada već pokojnog Damjana Farca su blokirani, nekretnine blokirane na zemljišno-knjižnom odjelu u Dubrovniku te fizički pečatom na svim nekretninama na Lopudu.

Stanka Vitlov i Anđelko Turudić se trenutno nalaze u istražnom zatvoru u Dubrovniku, a kako stvari stoje, ovaj zločin u kojem je čovjek opljačkan i koji je u međuvremenu preminuo baš u vrijeme pljačke, je zaustavljen i pljačka je spriječena baš zahvaljujući dubrovačkoj policiji koja je u kratkom roku detektirala počinitelje te ih strpala iza rešetaka.

Uznemirujući faktori su ujedno i pitanja kako se dogodilo da Zemljišno-knjižni odjel u Dubrovniku u kratkom roku uknjiži nekretnine na novu vlasnicu, kako je preminuli suučesnik u kaznenom djelu imao krivotvorenu osobnu iskaznicu dobre kvalitete, a koju je javna bilježnica u Zagrebu bez problema ovjerila te kako su s tri banke otišli ozbiljni novci, bez vjerodostojne dokumentacije.

Potreseni Lopuđani koji već danima dolaze sebi od kriminala koji im se događao pred očima, od smrti dragog im prijatelja i sumještanina čekaju rasplet i sudski proces koji će rasvijetliti sve što su učinili ženska osoba koja je još prošlog ljeta ljetovala na Lopudu kod Damjana Farca te njezin pomagač Anđelko Turudić.

O ishodu cijele istrage izvijestili su također iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske. 

 

Nizom prevara i krivotvorenja pokušali prevariti 85-godišnjaka za višemilijunski iznos

 

Provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije 50-godišnjak i 55-godišnjakinja se sumnjiče za kaznena djela prijevare i krivotvorenje isprave, a 55-godišnjakinja i za kazneno djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja. Kaznena djela su počinjena na štetu 85-godišnjaka koji je naknadno preminuo.

Naime, 55-godišnjakinja se sumnjiči da je u studenom 2017. g., prema prethodnom dogovoru s 50-godišnjakom, pribavila krivotvoren ugovor o doživotnom uzdržavanju sa oštećenim i krivotvorenu javno bilježničku ovjeru tog ugovora koju je potom, kao pravovaljanu, predočila zemljišnom odjelu Općinskog suda u Dubrovniku, a  na osnovu kojeg je Općinski sud u Dubrovniku donio rješenje kojim se sve nekretnine oštećenog, odnosno kuće i zemlja, prebacuju u njeno vlasništvo.

Nadalje, 50-godišnjak se sumnjiči da je u isto vrijeme, temeljem pribavljenih krivotvorenih punomoći kojim ga 85-godišnjak navodno opunomoćuje  da raspolaže njegovim tekućim i deviznim računima na više banaka, podizao novac za vlastite potrebe ili ga prebacivao na račun tvrtke čiji je vlasnik ili na bankovni račun osumnjičene.

Osim navedenog, sumnjiči se da je u veljači ove godine  poticao 63-godišnjaka, kojem je dao na korištenje krivotvorenu osobnu iskaznicu oštećenog 85-godišnjaka, da sa jednog od bankovnih računa oštećenog napravi niz pravnih poslova i novčanih transakcija u korist 50-godišnjaka što je 63-godišnjak i napravio. Spomenuti 63-godišnjak je u međuvremenu također preminuo.

Na opisane načine osumnjičeni su 85-godišnjaka oštetili za ukupni novčani iznos od čak milijun i 65 tisuća kuna, dok je prijenos vlasništva za nekretnine stopiran zbog pokrenutog kriminalističkog istraživanja. Također je stopiran pokušaj prijenosa oko milijun kuna preostalih na računima oštećenog.

Kriminalističko istraživanje u odnosu na ovaj događaj se i dalje nastavlja.

Popularni Članci