DA SE NE ZABORAVI Žestoke borbe od Primorja do Prevlake odnijele su više života

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na današnji dan, u srijedu 2. listopada 1991. godine, žestoke borbe vodile su se na Osojniku i Čepikućama. Bombardirana je Rijeka dubrovačka i Župa. Mitraljeska vatra otvarana je s kopna i mora na Mokošicu.

Uništeno je i brodogradilište. U 11 sati dat je znak za zračnu opasnost, a prestanak je označen u 12.15 sati. Ponovna zračna opasnost započela je u 16.22 sati da bi prestala u 20.16 sati. Iz pravca Ivanice upućuju se granate koje padaju preko povijesne jezgre grada u more. U Brsečinama je izbio veliki požar.

Pri­likom bombardiranja oštećena je crkva Sv. Duha u Komolcu i Sv. Stjepana u Sustjepanu. Tijekom noći najveće borbe vodile su se u Konavlima duž cjelo­kupnoga graničnog dijela prema Prevlaci, Debelom brijegu, Dubravci i Dunavama, zatim na rubnim dijelovima s Hercegovinom kod Ivanice i cjelokup­nog Dubrovačkog primorja.

Na predjelu između mjesta Vukovići (Kalađurđevića) i Osojnika organizirani gardisti su na današnji dan, 2. listopada 1991. godine, dočekali motoriziranu neprijateljsku kolonu, te im nanijeli velike gubitke u ljudstvu i tehničkim sredstvima (tri kamiona s oko petnaestak ljudi). Zapovjednik toga voda Žarko Lauc, kojemu je tijekom ove akcije bomba eksplodirala u ruci i smrtno ga ranila, bio je prvi djelatni gardist koji je poginuo u obrani dubrovačkog teritorija.

Istoga dana, na Osojniku je poginuo i pripadnik CZ Mato Violić, a prilikom dostave naoružanja na položaju Hrvatske vojske na Bosanki, poginuo je pripadnik MUP-a Marin Violić. Toga dana na istoč­nom dijelu dubrovačkog bojišta poginuli su: pripadnici pričuvnog sastava MUP-a Ivi­ca Rilović, u Karasovićima, tijekom minobacačkog napada i Miroslav Skopljo,na Grudi, tena Grudi pripadnik djelatnog sastava MUP-a Mario Zovko, za vrijeme izvršenja borbene zadaće. 

2.listopada 1991. godine, kao civilna žrtva u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginuo je Niko Drašković, s Grude. U noćnim satima, s 1. na 2. listopada 1991 godine, u teškim uvjetima ,inženjerija je minirala ključne komunikacijske prostore u Konavlima i Dubrovačkom Primorju. Već istoga dana u napadu na dubrovačko primorsko selo Osojnik 2. listopada 1991. od Televizije je poginulo sedam vojnika JNA, ročnika i rezervista, piše u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Popularni Članci