'

ŽKK Ragusa predstavila novu trenericu, ali i planove za novu sezonu: "Prijavili smo se za WABA ligu"

Autor: Rafael Barkiđija Autori fotografija: Rafael Barkiđija
Košarkašice Raguse u novu sezonu ulaze s novim trenerskim imenom, ali i planovima za nova natjecanja. Prestavljeno je to u utorak na konferenciji za novinare u Studentskom domu. 

Redove četverostrukih prvakinja Hrvatske preuzela je 49-godišnja Šibenčanka Simona Šoda. Trenersku karijeru počela je 2010. godine kao pomoćnik u Academie Freiborug, dok je bila trenerica tog kluba od 2018. U Švicarskoj je potom vodila GC Zurich Lady Wildcats U23, STV Luzern i Helios VS Basket. Prošlu sezonu je vodila ekipu do 21 godina Lyon Asvel Espoirs. Što se tiče njene igračke karijere, bila je, među ostalim, reprezentativka Hrvatske, ali i igračica Raguse u sezoni 2004/2005. Ragusa joj je bila zadnja igračka stanica kada su hrvatski klubovi u pitanju. 

„Jako sam sretna i čast mi je biti tu. Dolazim u klub koji je ambiciozan i stabilan. I financijski i radom na svim nivoima. Ambicija mi je da pomognem klubu u tom prijelazu iz mlađih kategorija u seniorsku košarku. Danas se jako puno mladih igračica „izgubi” u tom prijelazu. Uz to, volim raditi nešto dugoročno, a ne samo na jednu sezonu” – istaknula je trenerica Šoda na početku konferencije za novinare, pa nadodala: „Već dugo vremena razmišljam o povratku u Hrvatsku, jer sam skupila svoje znanje, preko 20 godina van Hrvatske”.

Šoda se prisjetila i igranja u Ragusi prije 14 godina: "Uvijek nastojim nositi pozitivne uspomene. Igrala sam u više klubova u Hrvatskoj. Dan danas sam u kontaktu sa svojim bivšim suigračicama. Dobila sam poruke i čestitke od njih. Žao mi je što te sezone nismo ušli u Ligu za prvaka, sjećam se toga kao da je jučer bilo. Falilo je malo poena, neke sudačke odluke... Ovo je bio moj posljednji klub u Hrvatskoj za koji sam igrala, ima i tu malo simbolike". 

„Mislimo da ovim činom radimo veliku stvar za našu, ali i hrvatsku košarku. Vratili smo jednog stručnjaka u Hrvatsku, koji će sada prenositi znanje mladim igračicama. Radi se o osobi koja živi i voli košarku” – rekao je uvodno predsjednik Raguse Lukša Matušić. Na konferenciji su se još priključili kapetanica Carmen Miloglav, igračica Ella Majstorović, trenerica Alma Majstorović, kondicijski trener Željko Cota, tajnica kluba Ana Matušić i član Uprave Srđan Benić

Nova sezona, nova trenerica, novo natjecanje

U posljednje četiri sezone Ragusa je osvojila četiri naslova državnih prvakinja, uz to dva Kupa. Nastupalo se i u FIBA Eurokupu, u kojem se još čeka prva povijesna pobjeda kluba. Sve to pod palicom trenerice Cvetane Matić, koja će i dalje ostati u klubu, u radu s mlađim uzrastima.

Novost je da će u nadolazećoj sezoni 2024/2025, Dubrovkinje nastupati u regionalnoj WABA ligi. Tu su još klubovi Beroe (Bugarska), Budućnost (Crna Gora), Cinkarna Celje (Slovenija), Orlovi Banja Luka (BIH), Partizan (Srbija), Montana (Bigarska), Zagreb i Trešnjevka. Ragusa se tako u ovo regionalno natjecanje vraća nakon 14 godina, dok će Eurokup, kako sada stvari stoje, preskočiti ove sezone. 

"Mi smo se prijavili za WABA ligu. Ne jer nas je strah igranja Eurokupa i jer nismo uspjeli što smo htjeli, no ove godine smo odlučili postaviti sve bez imperativa. To ne znači da nećemo igrati nijedno natjecanje, ali čekamo određene potvrde od HKS-a. Ovo govorim jer smo imali puno obećanja po pitanju financija od krovnih institucija. Na kraju se to svelo na ništa, pa je sve spalo na klub. Zato sada krećemo bez imperativa, Simona ima odriješene ruke. Nakon godinu dana, od dolaska Simone, znat ćemo kako stojimo" - rekao je Matušić o novoj sezoni, a osvrnuo se i na probleme u ženskoj košarci. "HKS je imao namjeru prošle sezone pomoći klubovima, da ojačaju ligu. No, ne može se pomoći klubovima tako što ćete dati jednokratnu pomoć. Nama su ogromni troškovi prijevoza iz Dubrovnika, smještaj i slično. Pokušavamo biti ozbiljan klub u našim okvirima. Pustimo priče o ravnopravnosti, jer dovoljno je vidjeti nagrade u muškom i ženskom sportu. Mi smo kao klub cijelu prošlu sezonu pokrili Eurokup samostalno" - nadodaje Matušić. 

Planovi za ostatak ljeta i jesen

Nova sezona Premijer ženske lige počinje krajem rujna/početkom listopada. U listpadu počinje i natjecanje u WABA ligi. Službena potvrda termina još se čeka. U tijeku je slaganje ekipe za novu sezonu, a kako je iz kluba potvrđeno na konferenciji za novinare, do kraja srpnja bi trebalo biti poznato većinu ulaznih i izlaznih transfera. Tada će se moći ozbiljnije pristupiti pripremama za novu sezonu. 

Popularni Članci