'

Vlaho Nenadić je u Litvi odradio izvanredan posao, a jedna činjenica to potvrđuje: "Vremena za finale lani su bile medalje"

Autor: Rafael Barkiđija Autori fotografija: PK Jug
Prijestolnica Litve ostat će u lijepom sjećanju 18-godišnjem Jugovom plivaču, Vlahu Nenadiću. Ne samo njemu, nego i treneru Frani Ćirku, ali i cijelom klubu iz Gruža. Naime, Vlaho je nastupio u četiri discipline, uzevši jedno srebro, dva četvrta mjesta i jedno sedmo mjesto.

Nenadić se u Vilniusu okitio naslovom juniorskog viceprvaka Europe na 100 metara slobodno. Prvo je u kvalifikacijama u svojoj grupi otplivao za 49.29. S prvog je mjesta ušao u polufinale, gdje je također bio prvi (48.88). Potom je u finalu zauzeo drugo mjesto. Tada je otplivao još brže (48.80).

„To je ono što smo htjeli, za što smo radili cijelu sezonu. Plan je bio spremiti se što bolje baš za ovo natjecanje. Radio je progres i bio brži iz trke u trku. To su ta vremena koja je on trenutno u stanju otplivati. Stvarno smo prezadovoljni” – rekao je trener Frane Ćirak, koji nije skrivao zadovoljstvo drugim velikim rezultatom Juga ovog ljeta. Prethodno je na Europskom seniorskom prvenstvu u Beogradu nastupio Juraj Barčot, uzevši sedmo mjesto na 4x100 mješovito.

Zadovoljan je bio i sam Nenadić, kojem je ovo do sada najveći rezultat karijere. „Jedno jako lijepo iskustvo. Prezadovoljan sam utrkama. Zahvaljujem se svima u klubu. Veliki rezultat za klub, grad, državu” – ističe mladi Jugov plivač, koji priznaje da je u ovom finalu prvi put osjetio malo treme: „Nisam imao tremu sve do finala na 100 slobodno. Inače nemam problema s tremom, ali nije ni to loše”.

PK JugFrane Ćirak i Vlaho Nenadić

Postoji razlog zbog kojeg je ovaj uspjeh još veći

U Vilniusu je nastupilo preko 600 plivača iz 43 države. Ovo je ujedno bilo i jubilarno 50. izdanje ovog natjecanja. Veliki broj natjecatelja značio je i brojčano veću konkurenciju. No, postoji još jedan detalj koji je itekako vrijedan isticanja. Osim kvantitete, ovo je natjecanje bilo specifično i po kvaliteti.

„Ne pamti se kada je bilo tako jako prvenstvo što se tiče rezultata. U odnosu na lani, ovogodišnja vremena za ulazak u finale, lani su bile medalje. Primjerice, 100 kraul, kojeg je Vlaho rasturio. Lani je 49.52 bilo zlato. Sad je medalja bila ispod 49. To dovoljno govori. U olimpijskoj smo godini, pa je i to možda jedan od razloga” – pojašnjava šef struke PK Jug Frane Ćirak.

Odlični nastupi i u ostalim disciplinama

Nenadić i Ćirak su uoči Litve najveće nade gajili prema 100 metara slobodno. Za tu disciplinu su se najviše pripremali, što itekako potvrđuje srebro oko vrata. No, jugaški nastup u Vilniusu počeo je muško-ženskom štafetom na 4x100 slobodno. Vlaho je u finalu plivao kao prva izmjena, upisavši vrijeme 48.83, čime je srušio juniorski rekord Hrvatske. Štafeta je na kraju bila sedma. Dan nakon, krenuo je nastup na 50 slobodno. Kao sedmoplasirani je ušao u polufinale, da bi se u finale plasirao kao peti. Uslijedilo je pravo čudo u finalu. Fenomenalno četvrto mjesto, 22.45, što mu je bio i novi osobni rekord. U ovaj, ne baš mali popis, valjda dodati i četvrto mjesto muške štafete na 4x100 slobodno. To je otplivao s osmijehom na licu nakon osvajanja srebra.

„Štafetu smo gledali kao pripremu za „stotku”, koja je bila u subotu. Meni je iznenađenje bio rezultat na 50 slobodno, jer više smo se pripremali za 100 slobodno. Na 50 se više zahtjeva eksplozivnost, spremnost, aktivnost, dok je na 100 malo staloženije, ali kompleksnije. Ima više tehničkih detalja koji mogu presuditi” – pojašnjava nam Vlaho nakon velikog uspjeha, za kojeg priznaje: „Najdraži uspjeh do sada sigurno da jest. Do sada je bio rezultat sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Izraelu”.

PK Jug
Hrvatska štafeta na 4x100 slobodno (MŽ)

Još nije vrijeme za odmor

Nakon iznimno zahtjevnog natjecanja na sjeveroistoku Europe, preostalo je još jedno važno natjecanje za Vlaha Nenadića i društvo. To je Prvenstvo Hrvatske za seniore i dobne skupine u 50-metarskom bazenu, koje će se održati u Zagrebu. Na rasporedu je od 18. do 21. srpnja. Osim Vlaha Nenadića, za PK Jug još će nastupiti Juraj Barčot, Mario Šurković, Andrej Stojanovski, Bruno Tošović, Đivo Baletin, Ivan Franić, Lara Šurković i Maja Perak. Vlaho se nakon povratka iz Vilniusa kratko odmorio. U tijeku su pripreme za državno u Zagrebu, pa tek nakon toga, slijedi i više nego zasluženi odmor. Godina iz snova za Jug, a tek je prošlo pola iste.

Popularni Članci