UTAKMICA KOJA JE UŠLA U POVIJEST: 24 godine od velikih nereda na Maksimiru (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot
Prije točno 24 godine na današnji dan, samo par tjedana nakon održavanja prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su premoćno pobijedile stranke koje su se zalagale za neovisnost Hrvatske, na Maksimiru su se susreli Dinamo i Crvena Zvezda, a sjećanje na tu do kraja neodigranu utakmicu, zapamćenu po izgredima živi i danas.

2.500 Delija je tog dana bilo na Maksimiru, a već po dolasku na stadion krenule su provokacije koje su kulminirale općim sukobljavanjem dviju navijačkih skupina: Delija i Bad Blue Boysa prilikom kojeg se brojilo više od 200 ozlijeđenih. Upravo po tim sukobima, ova utakmica ostala je čuveni dio novije hrvatske povijesti, a prema izboru CNN-a, zauzela je visoko četvrto mjesto među utakmicama koje su promijenile svijet.

Sve je počelo kada su navijači Crvene Zvezde krenuli u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira, a BBB su srušili ogradu na sjeveru i upali u teren kako bi im se suprotstavili. Probivši zaštitnu ogradu, Delije su počele napadati Dinamove navijače stolicama i noževima, a pri tom su ostali zapamćeni njihovi povici poput  'Zagreb je Srbija!' i 'Ubit ćemo Tuđmana!'.

BBB-i su u pokušaju probijanja na teren bili napadnuti i od postrojbe specijalne policije, koju su većinom činili Srbi, pri čemu se nije štedjelo na upotrebi palica i suzavaca na Dinamove navijače. Na terenu je usred kaosa ostalo nekoliko Dinamovih igrača, dok su igrači Crvene Zvezde napustili teren i otišli prema svlačionicama. Tako su Dinamove navijače od premlaćivanja branili Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže, a najviše se zasigurno pamti trenutak kad je Zvonimir Boban nasrnuo na policajca na terenu koji je napadao Dinamovog navijača.

Bio je suspendiran od strane Jugoslavenskog nogometnog saveza na 6 mjeseci te je protiv njega podignuta optužnica, unatoč tomu što je napadnuti policajac (za kojeg se naknadno ispostavilo da je bio Bošnjak) javno oprostio Bobanu taj napad. Taj je 'milicajac' kasnije priznao kako su ga kolege nagovarale da Bobanu puca u leđa. Boban je zbog 'starta' na tadašnjeg milicajca kažnjen s 9 mjeseci neigranja što ga je koštalo Svjetskog prvenstva u Italiji.

Nezapamćena bitka na stadionu trajala je sat vremena, a nikad odigrana utakmica i datum 13. svibanj postaje simbol svojevrsne uvertire u veliku borbu za hrvatsku neovisnost.

Izvor: Wikipedia

Popularni Članci