'

SENZACIJA U PIREJU Mario Hezonja i društvo zakucali Dončićevu Sloveniju u kvalifikacijama za OI (FOTO)

Autor: Rafael Barkiđija Autori fotografija: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL
Hrvatski košarkaši svladali su favoriziranu Sloveniju u prvoj utakmici kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, koji se igra u grčkom Pireju. Završilo je 108-92 (16-31, 25-23, 27-39, 24-15). 

Druga utakmica na rasporedu je već sutra u 16:30, protiv Novog Zelanda. Dvije reprezentacije iz skupine A u kojoj su Hrvatska, Slovenija, i Novi Zeland, prolaze u drugu fazu. Tada se križaju sa najbolje dvije iz skupine B, gdje su Dominikanska Republika, Egipat i Grčka. Pobjednik turnira ide na Olimpijske igre u Pariz.

Otvaranje iz snova, Slovenija nemoćna

Košarkaši izbornika Josipa Sesara do konkretnije prednosti došli su već u prvoj četvrtini, u kojoj hvataju velikih 18 poena prednosti (31-13). Hrvatska je ostala na dvocifrenom vodstvu i u drugoj dionici, Slovenci uspijevaju smanjiti 13 zaostatka do poluvremena (54-41).

Hrvatsku su u prvom poluvremenu predvodili Ivica Zubac s 14 poena i Dario Šarić s 13 (uz 9 skokova). Slovenija je pak s druge strane imala bezbroj problema. Loša igra u obrani, Luka Dončić kao da nije bio u utakmici. Ni u napadu nije bilo bolje. Postižu jednu jedinu tricu, a Hrvatska ih je imala sedam. U svim parametrima igre Hrvatska je u prvom poluvremenu bila uvjerljivo bolja.

Nikad nije gotovo protiv Slovenaca, ali...

Kada je u sastavu igrač poput Luke Dončića, ne postoji prednost koja bi značila pobjedu. U nekoliko napada može pokazati svoju čaroliju i preokrenuti stvari naopačke. Slovenci početkom treće četvrtine smanjuju na samo deset poena minusa (56-46), no Hrvatska nastavlja svojim tempom. Odvažna igra u napadu, nekoliko igrača dolazi do dvocifrenog učinka, pa rezultat odlazi i na 21 koš prednosti. Treću četvrtinu obilježio je dvadesetominutni prekid zbog kvara na semaforu. Utakmica je bila prekinuta na dvadesetak minuta.

Ni prekid nije pomogao Slovencima da sruše ritam Hrvatske. Vodstvo je samo raslo, pa je već uoči zadnje dionice, pitanje pobjednika ipak bilo jasno. Dostižan rezultat, ali Slovenci nisu izgledali kao da mogu do čuda u zadnjem periodu, uoči kojeg je bilo +25 za Hrvatsku. Tako je i bilo, na kraju visoka pobjeda Hrvatske +16 (108-92). 

Dvostruko slavlje za Marija Hezonju, slavi i trener KK Dubrovnik, sve skupa jedna nova Hrvatska

Kapetan Dario Šarić je skupio triple-double (17 poena, 10 skokova i asista). Najviše poena imao je Goran Filipović (21), slijede Zubac s 18 (8 skokova), Danko Branković (15), Jaleen Smith 11. Dubrovčanin Mario Hezonja danas je potpisao novi ugovor s Real Madridom, a večeras je imao sjajan učinak (12 poena, 6 skokova, 8 asista). Uz to jedno spektakularno zakucavanje, krajem treće četvrtine, koje je pokazalo kako je Hrvatska večeras nadmoćna. Kod Slovenije je Luka Dončić imao triple double (26 poena, 11 skokova, 10 asistencija). 

Izbornik Josip Sesar preuzeo je kormilo Hrvatske prije godinu dana, a od tada stvari izgledaju sjajno. Njegov pomoćnik je trener KK Dubrovnik Ivan Perinčić. Slijedi Novi Zeland, protiv koje je Hrvatska itekakav favorit, no u drugoj skupini na putu stoji moćna Grčka. 

Popularni Članci