test

ŠPANJA JE PONOVNO POBIJEDIO! Dubrovčanin proglašen paraolimpijcem desetljeća: 'Prava je privilegija ući u društvo najboljih'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pobjedu i status miljenika javnosti je sa 33% glasova osvojio naš najuspješniji plivački paraolimpijac, Dubrovčanin Mihovil Španja, koji je osvajač brojnih medalja na raznim paraolimpijskim, europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima te višestruki europski i svjetski rekorder.

U prošlom desetljeću Španja je ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu, nakon čega je završio svoju uspješnu sportsku karijeru.

- Osim što mi je osobno jako drago jer je riječ o glasu naroda, ovo priznanje je prava promocija paraolimpizma u Hrvatskoj i svih mojih kolega sportaša koji su na najvećim međunarodnim natjecanjima postizali vrhunske rezultate i time ušli u almanahe hrvatskog sporta. Ponavljam kako je bila prava privilegija ući u društvo najboljih i time je nagrada još vrijednija. Također želim zahvaliti Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Allianzu koji su me kandidirali i treneru Deanu Kontiću koji je esencijalan dio svih mojih uspjeha. Veliko hvala svima koji su mi dali svoj glas. On je ujedno i odgovornost da i dalje nastavim zastupati prava sportaša s invaliditetom kako bi bili što prepoznatljiviji u našoj javnosti. Siguran sam kako ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti. Našim paraolimpijcima koji su ostvarili norme za Tokio, kao i njihovim trenerima, želim uspješne pripreme i što bolje plasmane na Igrama - izjavio je Mihovil za In-portal. 

Sportski put Mihovila Španje najbolje je opisan u dugometražnom dokumentarnom filmu ‘Skrivena strana medalja’, koji prati život našega paraolimpijca. Mihovil je u dobi od šest mjeseci primio cjepivo protiv dječje paralize, ali njegovo tijelo nije reagiralo kao kod većine djece, već je njemu i njegovoj obitelji taj dan zauvijek promijenio život.

Obolio je od dječje paralize, ali se nije predao. Uporan, fokusiran i strpljiv, s velikim samopouzdanjem koje ga krasi od malena, Mihovil je godinama naporno radio i rezultati su došli.  U svojoj bogatoj sportskoj karijeri ukupno osvojio 26 medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te je rušio 16 svjetskih rekorda. Svojim uspjesima je postao i najtrofejniji sportaš u Hrvatskoj od njezina osnutka.

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor povodom desete obljetnice svoje suradnje, pokrenuli su projekt ‘Paraolimpijac desetljeća’ u sklopu kojega su pozvali javnost da svojim glasom podrže paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su bili nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta - Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor, Mihovil Španja i Zoran Talić.

Autor: In Portal/HPO

Popularni Članci