Ne biste vjerovali koji je narod Švicarcima otkrio zimske sportove

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: skijanje.hr
Zaslužni za bob, sanjkanje i druge zimske sportove

Švicarski St. Moritz maleno je mjesto koje se smjestilo neposredno uz švicarsku granicu s Italijom. Još davne 1864. godine, u ovom mjestu rodila se ideja o zimskom turizmu, te se St. Moritz s pravom može nazvati kolijevkom skijaškog turizma kakvog poznajemo danas. Anegdota kaže kako je jedan od prvih hotelijera u tom području, Johanes Badrutt, ponudio okladu četvorici britanskih ljetnih turista: nek se vrate zimi i ako im se ne svidi, Badrutt će pokriti sve troškove. No, ako budu zadovoljni, pozvao ih je da budu njegovi gosti koliko god to zažele. Britanci su tako došli u St. Moritz za Božić 1864. godine, a ostali su čak do Uskrsa! Njih četvorica bili su prvi zimski turisti u Alpama, otkrivši tako sasvim novi i čarobni svijet, a St. Moritz započeo je svoju dugu tradiciju hotelijerstva i turizma od kojeg i dan danas živi. 

St. Moritz je, osim po luksuznim hotelima, poznat i po brojnim i raznovrsnim zimskim sportovima, poput pola i kriketa na ledu, curlinga, boba i mnogim drugima, no i kao prvo alpsko mjesto s golf igralištem. Ovo je također i prvo mjesto koje je odlučilo patentirati i zaštititi svoje ime i logo!

Ali ne biste vjerovali tko je Švicarcima otkrio čari zimskih sportova poput boba, sanjkanja i ostalih. Bili su to upravo Britanci. Do njihova dolaska u Švicarsku, domaćini nisu uopće skijali, a na snijeg su gledali kao na nužno zlo.

Popularni Članci