Maro Franić ponovno briljirao, vozači puni pozitivnih dojmova

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prvi put u povijesti hrvatskog autosporta utrka za Prvenstvo Hrvatske na kružnim stazama održana je prošlog vikenda na poznatoj europskoj pisti „Slovakiaring“ u blizini Bratislave u Slovačkoj. Zahvaljujući dogovoru Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS) te promotora takmičenja TCR Eastern Europe i uprave slovačkog automotodroma, automobilisti iz cijele Hrvatske dobili su priliku nastaviti Prvenstvo.

Naime, zbog epidemiološke situacije kalendar automobilističkih natjecanja se znatno promijenio, a u moru otkazanih utka mogućnost nastupa na međunarodnoj utrci bila je pravo osvježenje.

Prvenstvo utrka na kružnim stazama krenulo je krajem srpnja na Automotodromu Grobnik. Umjesto utrke u Banja Luci u kalendar je uvrštena „Nagrade Slovačke“, te je 29 hrvatskih vozača, što je iznimno velika brojka za današnje (ne)prilike ali i nastup u disciplini krug, prošlog petka krenulo za Slovačku. Kako bi financijski olakšao nastup vozačima, HAKS je u partnerstvu s tvrtkom  N-log dogovorio besplatan prijevoz trkaćih automobila do staze u Slovačkoj i natrag u Hrvatsku.

Petak je bio rezerviran za treninge, dok se po jedna bodovna utrka vozila u subotu i nedjelju.

U Grupi 1 bodovanoj za Prvenstvo Hrvatske (PH) prvoga dana natjecanja najuspješniji od 7 vozača bio je Frane Jukić (AK Makarska) ispred Sandra Babića (AMK Racing Team Ploče) te Ivana Petrušića (AK Župa Dubrovačka). U nedjelju su odvožene druge utrke u svim grupama. Franić je ponovio uspjeh, Petrušić je bio drugi, a Babić treći.

U Grupi 2 oba dana neprikosnoven je bio Lovro Badurina (KK Rijeka), dok je u subotu Ivan Sentić (AK Ragusa Racing) bio drugi, a Dragan Velašević (AK Ragusa Racing) treći. Đivo Franić (AK Dubrovnik Racing) bio je drugi u nedjeljnjoj utrci, Ivan Sentić zauzeo je posljednju stepenicu pobjedničkog postolja grupe u kojoj se natjecalo ukupno 11 vozača. 

U Grupi 3 za PH prvoga dana natjecanja najuspješniji od 5 vozača je Maro Franić (AK Dubrovnik Racing) ispred Ivana Gustina (IRT Pazina) i Nikole Radnjića (AK Dubrovnik Racing). O izjednačenosti vozača govori podatak da je u ovoj grupi poredak u nedjelju bio: 1. Maro Franić, 2. Valter Nežić (AK Buzet Autosport), 3. Ivan Gustin. Valter Nežić je u subotu morao odraditi kaznu drive trough zbog krivog letećeg starta.

Vozači Grupe 4 nastupali su zasebno. Pehari su u subotu otišli Žarku Knegu (AK Dubrovnik Racing), Zoranu Kotromanoviću (AK Dubrovnik Racing) i trećeplasiranom Igoru Tomljanoviću (AMKK Cobra), dok su u nedjeljnu utrku završili  Knego i Kotromanović.  Igor Tomljanović i Veljko Bubičić (AK Dubrovnik Racing) su doživjeli teže izlijetanje, na sreću bez povreda, te utrku nisu završili.

Neovisno o rezultatu, vozači su sretni što su imali priliku natjecati se na Slovakiaringu. U Hrvatsku se vraćaju puni pozitivnih dojmova. Na natjecanju u Slovačkoj sudjelovalo je gotovo150 automobilista u višestrukoj bodovnoj konkurenciji Prvenstva Centralne Europske Zone, ESET Cupa, TCR Eastern Europa, GT i Formule 3. U Twingo Cupu i TCR Eastern Europa je sudjelovalo i dvoje hrvatskih automobilista.

Možemo zaključiti kako je ova sezona, usprkos objektivnim teškoćama provođenja, vrlo uspješna. Barem što se tiče discipline krug. Jer još prije no što je priča oko Slovakiaringa završena, nastavak Prvenstva dobio je neočekivan epilog. Fantastična je vijest da će se iduća utrka održati od 23. do 25. listopada u Mađarskoj na Hungaroringu, za koju su se već počeli pripremati brojni vozači. 

Popularni Članci