KOŠARKAŠKI SKANDAL Tabak: Djevojke odlaze iz kluba zbog poruke koja im se šalje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Dok neki košarkaški klubovi danas već počinju pripreme za iduću sezonu, ona protekla još nije u potpunosti arhivirana, iako je HKS odlučio da neće proglasiti prvake ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji za sezonu 2019./20.

Posljedica je to pandemije koronavirusa koja je u ožujku prekinula skoro sva sportska natjecanja diljem svijeta. Neka su nakon dva, tri ili četiri mjeseca nastavljena, uglavnom ona na otvorenom, u nekima su proglašeni prvaci na temelju stanja na ljestvicama u trenutku prekida, a neka su jednostavno potpuno poništena, piše Index.

Na tu posljednju varijantu odlučio se HKS. I dok se iz KK Zadra, vodećeg na ljestvici muške Premijer lige, na tu odluku nisu bunili, u KK Ragusa, ženskom košarkaškom kolektivu iz Dubrovnika, posljedice takve odluke puno su teže, a predsjednik Tomislav Tabak već se mjesecima bori i nada da će krovna hrvatska košarkaška udruga promijeniti svoju odluku.

Dobile svih 16 utakmica prosječnom razlikom od 36 koševa i svejedno nisu prvakinje

Košarkašice Raguse su, naime, u trenutku prekida iz 16 utakmica imale 16 uvjerljivih pobjeda s prosječnom razlikom od 36 poena. Do kraja sezone bila su preostala još dva kola, nakon čega bi uslijedilo doigravanje. Iako se ni iz drugoplasirane Trešnjevke, koja se eventualnom pobjedom u pretposljednjem kolu mogla izjednačiti s Dubrovčankama, ne bi bunile da je Ragusa službeno proglašena prvakom, HKS je odlučio da prvaka neće biti.

Ta odluka dubrovačkom klubu nije samo oduzela satisfakciju da fantastičnu sezonu okruni titulom, nego ga je posljedično bacila u ozbiljne financijske probleme.

Tabak: Ionako zbog krize odlaze sponzori, ali neki bi još i imali interesa ulagati u prvake

"S obzirom na situaciju i pogođenost Dubrovnika posljedicama koronavirusa i recesiju koja nas čeka, puno ćemo teže doći do sponzora. Mi smo jedan od rijetkih klubova koji većinu prihoda ima od sponzora i donatora, a većina sponzora je iz pogođenog turističkog sektora. Ionako bi bilo manje sponzora, ali neki od njih bi i imali interesa uložiti u prvaka. Osim toga, svake godine se na dubrovačkom području proglašava najbolji ženski kolektiv, a budući da nismo završili sezonu, mi ne možemo biti proglašeni i dobiti beneficije koje bi nam znatno olakšale troškove putovanja, pogotovo jer smo mi klub koji najviše mora putovati", objasnio je Tomislav Tabak.

Logično bi bilo pomisliti da je HKS prvo donio odluku o muškoj sezoni, a zatim je samo preslikao na žensku, iako situacija nije ista.

"Nepisano je pravilo da se nakon dvije trećine sezone može proglasiti prvak. Mi smo odigrali 16 od 18 kola, a u muškoj ligi još nije bila završena druga trećina sezone", kaže Tabak i dodaje da su svi dobili nekakvu satisfakciju jer je odlučeno i da nitko ne ispadne iz najjače ženske lige, ali da u nju uđu dva nova kluba iz drugoligaškog društva. Svi osim Raguse.

Djeca zbog nepravde odlaze iz kluba

Osim borbe s financijskom krizom koja očekuje brojne klubove iz svih sportova, postoji i drugi problem.

"Ta djeca cijeli život igraju za taj trofej, a sad kad su ga zaslužile, neće ga dobiti. Djevojke odlaze iz kluba jer im se šalje poruka da ih se neće nagraditi za ono što su postigle", kaže Tabak.

Ta nagrada ionako bi bila samo trofej, HKS proglašavanje Raguse prvakom ne bi ništa koštalo. Čini se da bi to bilo rješenje koje nikom ne bi smetalo.

Zato smo nazvali Daniru Bilić, legendarnu hrvatsku košarkašicu koja je danas predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku u HKS-u, odnosno pandan funkcije koju Dino Rađa ima u muškoj košarci. Ona je objasnila da nije sve tako jednostavno kao što bi i ona i Tabak željeli da bude.

Bilić: Nema idealnih odluka, a ova je bila jedina moguća s pravne strane

"U izvanrednim okolnostima nema idealnih odluka, a tražila se ona koja će biti održiva među propisima. Ovo je jedina odluka koju smo pronašli u konzultacijama s pravnom službom. Ja volim da se ovakve stvari rješavaju na terenu, a ne za stolom jer tu nema rješenja koje zadovoljava sve", rekla je Bilić.

No ako se nitko ne bi bunio na to da se titula dodijeli Ragusi i time joj se omogući da ispuni uvjete za privlačenje sponzora i spomenute beneficije te tako olakša goli opstanak kluba, što je spriječilo HKS da obavi tu formalnost i dodijeli Dubrovčankama trofej?

"Ovo je bilo jedino moguće po zakonu jer da smo ih proglasili prvacima, trebalo bi utvrditi i redoslijed i odrediti ekipe koje ispadaju. Ako mislite da redoslijed nije važan, pa i razlika između petog i šestog mjesta čini razliku u novcu koji klubovi dobivaju od lokalnih samouprava. Tako da bi se uvijek netko mogao žaliti. Ovo je jednostavno bila viša sila", objasnila je Danira Bilić.

Iz Dubrovnika su tražili da se preostala dva kola odigraju naknadno, pa ako i drugi put pobijede Trešnjevku, ne bi bilo baš nikakvih dilema da su cure iz Raguse zaslužile titulu. Međutim, kako kaže Tabak, nikome se nije dalo putovati sve do Dubrovnika da se nastavi prvenstvo.

Seniorska prvenstva su prekinuta, ali natjecanja mlađih kategorija u Zagrebu su nastavljena

"Ne bismo se ni bunili da su u HKS-u dosljedni, ali zašto su onda proširivali žensku ligu, a mušku nisu? Zašto mi nismo mogli nastaviti natjecanje, a Košarkaški savez Grada Zagreba, koji je udruženi član HKS-a, odmah nakon sastanka u lipnju odlučio je nastaviti sezonu u mlađim kategorijama? Prekrajaju ligu jer su obećali drugoligašima da će ući, a jedan od njih je klub Žane Lelas koja je u stručnom savjetu HKS-a, dok djeca Danire Bilić igraju u Trešnjevci", potegnuo je Tabak pitanje o sukobu interesa.

Dakle, nisu se svi vodili napucima da se sezona ne nastavlja.

"U KS-u Zagreb željeli su nastaviti sezonu, ali treneri su doslovno zvali svakog roditelja i pitali ih slažu li se da njihova djeca sudjeluju. Zvali su i mene i ja sam se složila. To je tramvaj-liga i željeli su da djeca igraju", objasnila je Bilić.

Na lipanjskom sastavku u HKS-u nije uopće bilo riječi o protekloj, prekinutoj sezoni, samo o novoj, pa unatoč nepravdi koja je pogodila Ragusu, nije izvjesno da će se odluka preokrenuti.

Što Ragusa ima od tužbe HKS-a kad o njoj odlučuje - HKS?

"Može se preokrenuti ako se na idućem sastanku bude raspravljalo o tome, ali okrenuti smo idućoj sezoni, za koju imamo planove B i C, a još ne znamo ni hoće li se igrati, toliko je neizvjesno. Žao mi je zbog žrtava te odluke jer nam je u interesu da klubovi opstaju i zadržavaju igrače, ali ovo je viša sila", zaključila je Bilić.

Ragusa bi podnijela tužbu, ali to može učiniti samo na arbitražnom sudu HKS-a, istog tijela koje bi tužila.

"I ne samo to, HKS klubovima koji ga tuže ne dopušta nastup u svojim natjecanjima. Ne samo u seniorskoj, nego i u mlađim kategorijama", žali se Tabak koji naposljetku najvjerojatnije neće uspjeti u svojoj borbi, ali je svojim istupima i upozoravanjem na situaciju omogućio svom klubu medijski prostor kakav ne bi dobio da je Ragusa jednostavno proglašena prvakom.

Popularni Članci