'Igrač koji napravi penal više neće dobiti crveni karton!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.trtbosanski.com
Dubrovčanin Mateo Beusan, sudački ekspert, na predavanju na seminaru u Sarajevu predložio je promjenu nogometnih pravila. Točnije, radi se o drugačijem tretiranju igrača po pitanju crvenog kartona i kaznenih udaraca, donosi Jutarnji list.

Simpozij Simposar 2013. održavao se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 31. siječnja do 2. veljače. Direktor projekta projekta Sabahudin Topalbećirević ovom je prilikom u Sarajevo doveo brojna bitna sportska imena, među kojima se našao i jedan od najboljih sudaca ovih prostora u posljednjih 30-ak godina, Mateo Beusan.

„Čime je momčad oštećena kada se njihova izgledna prilika za postizanje pogotka u kaznenom prostoru spriječi, a oni postignu pogodak iz kaznenog udarca?“ upitao je Beusan, a onda ponudio odgovor: „Ničime, jer do pogotka nisu stigli odmah, već nakon minutu, dvije poslije kaznenog udarca.“

Četverostruka kazna

Beusan, često nazvan “Oko Sokolovo” smatra kako su posljedice tog čina preteške i zato je iznio zanimljiv prijedlog koji će organizator Simposara Sabahudin Topalbećirević, poslati na razmatranje u IFAB, međunarodni nogometni odbor koji posjeduje moć izmjene nogometnih pravila.

„Nema smisla da se četverostruko kazni ekipa koja se branila; jedanaestercom, isključenjem, igranjem s igračem manje do kraja utakmice i suspenzijom. I to samo zato što je protivnik zabio gol par minuta kasnije. Naravno, ako promaši penal onda slijedi isključenje, ali bez automatske suspenzije“, smatra Beusan koji se nada kako će IFAB uzeti u obzir to tumačenje.

Inače, riječ je o tijelu sastavljenom od predstavnika četiri saveza osnivača nogometne igre (Engleska, Wales, Škotska i Sjeverna Irska) te četiri Fifina predstavnika. Za svaku odluku potrebne su tri četvrtine glasova, odnosno šest ruku u zraku. IFAB se sastaje dvaput godišnje, a prvi sastanak u 2013. počeo je ove subote u Edinburghu.

Blatterovo protivljenje

Što se tiče ostalih promjena, najavljeno je uvođenje kamera za gol liniju i pojašnjenje zaleđa, ali najvažnija točka bit će rasprava o ulozi IFAB-a u svjetskom nogometu. Neke svjetske velesile ne gledaju blagonaklono prema mogućnosti da pravila igre kroje neki nogometno beznačajni faktori poput Irske ili Walesa. Već na Fifinom kongresu u Budimpešti predloženo je da se preispita uloga IFAB-a, unatoč protivljenju Blattera, predsjednika FIFA-e.

Nadalje, IFAB će pretresti iskustva s testiranja kamera na gol liniji tijekom Svjetskog klupskog prvenstva u Japanu, a postoji i mogućnost ukidanja sudaca koji su smješteni iza gol linije. IFAB će se baviti i detaljima poput dozvole da igrači igraju s maramama na glavi. Zaključci komisije bit će poznati na sljedećem kongresu Fife koji će se u svibnju održati na Mauricijusu, a na onom idućem bi i Mateo Beusan mogao ući u povijest.

Izvori: Jutarnji list / Klix.ba

Popularni Članci