'

„Hrvatski navijači pjevali su fašističke pjesme!“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
O sinoćnjoj utakmici između Hrvatske i Srbije izvještavali su svi vodeći regionalni, ali i svjetski mediji, a jedan od njih je i BBC koji je zaključio kako UEFA može biti zadovoljna tijekom utakmice budući da nije bilo većih incidenata, ali svakako naglašavaju kako su hrvatski navijači pjevali fašističke pjesme iz 40-ih te skandirali „Ubij Srbina“ na samom početku utakmice.

Slično su izvještavali i srpski mediji koji su naglasili kako se na tribinama, kako kažu, već tradicionalno slavio fašizam. Osvrnuli su se i na zvižduke dok je svirala srbijanska himna kao i na veliki transparent s likom ustaškog vođe Ante Pavelića. Zvižduke je prokomentirao i komentator Drago Ćosić rečenicom: „Budale ne treba tražiti, one se same jave“.

Izgredi su se nastavili i nakon same utakmice. Tako su srpski navijači u Banja Luci spalili hrvatsku zastavu, a među njima je izbila tučnjava. U općini Erdut također je zabilježena tučnjava i verbalni sukob na nacionalnoj osnovi, a nakon same utakmice u Zagrebu ukupno su privedene 44 osobe. Jedan je srpski navijač 'upao' u zgradu Televizije Prva i vikao kako će sviju pobiti budući da je komentator umjesto „sudija“ rekao „sudac“. Masovna tučnjava između Hrvata i Srba izbila je u Linzu u Austriji, gdje se potuklo oko 50 osoba, a devet policijskih patrola bilo je potrebno kako bi se tučnjava privela kraju.

Prije same utakmice nekoliko je ljudi snimilo fašistička skandiranja nekolicine navijača iz Ljubuškog koji su uzvikivali "Ubij Srbina" i "Ajmo ustaše". Njihov 'nastup' je od strane ostalih svjedoka ocijenjen kao sramotan i ponižavajući. Također je nekolicina građana koji su prethodno uredno platili svoje karte ostala izvan stadiona uz objašnjenje kako je 'HNS poništio njihove karte'. Neki od njih dolaze iz Dubrovnika i najavljuju tužbe protiv HNS-a.

Međutim, srpski reprezentativac Filip Đuričić smatra kako je atmosfera ipak bila izuzetno mirna, dosta mirnija no što su oni očekivali: „Očekivao sam puno goru atmosferu. Puno smo se gore proveli u Makedoniji, vjerujte mi!“ Na meti tamošnjih navijača i medija našao se izbornik Siniša Mihajlović kojeg mole da ode s dužnosti, a hrvatska igra je procijenja dvojako. Naime, neki mediji smatraju kako je naša reprezentacija briljirala dok drugi izvještavaju da nismo bili toliko dobri koliko su srbijanski reprezentativci zapravo bili loši.
 

Popularni Članci