'

"Haka" je ipak pomogla, Novi Zeland slomio Hrvatsku u zadnjoj minuti utakmice, ali polufinale je tu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Stelios Stefanou/EUROKINISSI/PIXSELL
Hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je od Novog Zelanda rezultatom 86-90 (29-28, 31-27, 19-19, 7-16), u drugoj utakmici kvalifikacijskog turnira za OI u Parizu, koji se igra u grčkom Pireju. 

Naši košarkaši tako imaju pobjedu i poraz, a usprkos porazu, izborili su polufinale. Čeka se ogled Novog Zelanda i Slovenije. Hrvatska tako čeka hoće li ići kao prva ili druga u polufinale. Prvo mjesto donosi ogled s drugim iz skupine B, gdje su Dominikanska Republika, Egipat i Grčka, dok drugo mjesto najvjerojatnije znači utakmica protiv favorizirane Grčke u polufinalu. 

Ni punih 24 sata nakon velike pobjede protiv Slovenije, čekao nas je susret protiv neugodnog Novog Zelanda, kojem je ovo bio prvi na ovom kvalifikacijskom turniru u Pireju. Utakmicu su započeli tradicionalnim plesom Haka, koji je neizostavan dio svih momčadskih sportova te zemlje.

Dugo smo lomili žilavog protivnika, a u zadnjoj minuti on slomio nas

Hrvatska je imala vodstvo u prvoj četvrtini, najveće je bilo +6 (18-12). Fenomelanom serijom trica, kojih su Novozelanđani ubacili čak deset u prvom poluvremenu, rezultat se okreće na drugu stranu. Hrvatska je u drugoj dionici bila i osam poena zaostatka (42-50). Ipak, uspijevaju uspostaviti igru u obrani i do poluvremena okreću u vodstvo 65-60. 

Slično je bilo i u trećoj četvrtini, koju je Hrvatska vodila, pa Novi Zeland opet dolazi do izjednačenja (72-72). Košaraši izbornika Josipa Sesara u zadnju dionicu ulaze s prednosti koju su imali na poluvremenu, pet poena (79-74).

Individualna kvaliteta spašavala je naše od veće novozelanđanske inicijative i rezultatskog odmaka. Utakmica je bila daleko od gotove i u zadnjem periodu. Hrvatska vodi, Novi Zeland drži utakmicu živom do kraja. Dovoljno govori da je u zadnjoj minuti rezultat bio 86-86. Novi Zeland je imao i dva pokušaja otvorene trice za vodstvo, koje nisu pogodili. Instant replay system, košarkaški VAR, dodijelio je novi napad Novom Zelandu. Treći pokušaj, treća sreća. Novi Zeland u plusu (86-88). Nakon toga je gađao Hezonja za tri, nije ušlo. Na semaforu 86-90, a samo 15 sekundi. Napad je ponovno išao na tricu Hezonje, ali lopta je bila prekratka. Veliki preokret i pobjeda Novog Zelanda. 

Kod Hrvatske se s 29 poena i 16 skokova istaknuo Ivica Zubac. Dario Šarić je imao 19 poena i 8 skokova, Mario Hezonja 16 poena uz 9 skokova i 6 asistencija. Dvocifren je bio i Dario Drežnjak s 10 poena. 

Popularni Članci