Dalić: Fotografija Gvardiola s majkom je slika naše reprezentacije, zato je Joško najbolji stoper na svijetu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Hrvatska je u trećem kolu natjecanja po skupinama Svjetskog prvenstva u Kataru remizirala 0:0 s Belgijom i prošla u osminu finala. Kako smo kasnije saznali, protivnik Vatrenima će biti Japan.

Izbornik Zlatko Dalić je u devet sati po hrvatskom vremenu izašao pred medije i govorio o sjajnoj izvedbi Hrvatske, prolasku u osminu finala i Japanu, javljaju Sportske novosti.

- Sinoć sam gledao utakmicu na miru. Moj dojam je sada puno bolji nego jučer. Sjajnih 98 minuta. Kontrola, obrana, napadi. Sve je bilo na vrhunskom nivou. Imali smo 2-3 situacije koje su mogle biti kobne, ali ne možemo očekivati da Belgija ne stvori te prilike. Pogotovo u zadnjih 15 minuta, rekao je u uvodu izbornik.

Španjolski pristup i što očekujete od Japana?

-Teška utakmica za obje ekipe. Japan je pokazao da ne odustaje. Japan je zaslužio pobjedu jer je bio kompaktan, brz i odgovoran. Dobili su Španjolsku i Njemačku. Dakle, Japan je sve samo ne lagan protivnik.

Kako stojimo na fizičkom planu?

- Zaista radimo jako dobro, na visokom nivou. Svaki trening je odličan. Potrošnja je velika, ali imamo puno energije i motiva. Ne bojim se problema u tom segmentu. Atmosfera je dobra, radimo jako dobro.

Još malo o Japancima:

- Kvalitetni su i dobri. Pokazali su da su na visokom nivou i da ne odustaju. Gubili su u dvije utakmice i vratile se. Vjerovali su u sebe i to je njihova velika kvaliteta. Ne smijemo činiti greške u otvaranju utakmice jer oni to mogu kazniti svojom brzinom. Treba nam brzina i trka kojom ćemo spriječiti njihove kontre. Trebamo biti disciplinirani i strpljivi.

Kakav je osjećaj statistički gledano biti jedan od najuspješnijih izbornika na SP-u?

- S aspekta hrvatskog nogometa i reprezentacije - imamo kontinuitet i stalno smo u vrhu. Jedina smo reprezentacija koja je uz Njemačku i Francusku osvojila dvije medalje u zadnjih 20-ak godina. Ja na to ne gledam kao na osobni uspjeh, ali me veseli. Nadam se da to nije kraj, da ćemo raditi još veće stvari. Postali smo reprezentacija koja zaslužuje poštovanje, a ne da igramo u 13h kao svjetski doprvak. Mi smo to zaslužili. To je činjenica.

Jesu li apetiti porasli?

- Apetiti nisu porasli. Moramo biti smireni i skromni. Tražiti ono što je za nas najvažnije, a to je prva iduća utakmica. Napravili smo jedan korak i idemo dalje. Ponovit ću priču iz 2018. kad smo bili prvi u grupi s 9 bodova i došla je Danska. Da smo izgubili, bili bi gubitnici i nitko ne bi pamtio ono iz grupe. Nećemo ići s velikim najavama. Pokušat ćemo dobit utakmicu.

Japan i igrači?

- Japan ima dosta igrača u Europi, mislim čak osam samo u Bundesligi. Imate i igrača u Celticu. Imate igrače koji imaju veće ciljeve i ambicije i to je dobra stvar za japanskog izbornika.

Hoće li vam pomoći iskustvo u azijskom nogometu?

- Mislim da to neće imati puno pomoći. To je bio klupski nogomet, ali sigurno se radi o korisnom iskustvu. No, ne i baš sjajno jer sam izgubio finale Lige prvake.

Jeste li vidjeli fotografiju Gvardiola i njegove majke?

- Jesam vidio sam, baš mi je bilo toplo oko srca i zato je Joško najbolji stoper na svijetu. Ne možeš biti kompletan, a da nemaš takve osjećaje. To je slika naše reprezentacije, evo sad sam se naježio. To je fotka dana, mjeseca, godine. Dobit takvoga igrača i sina, skromnoga, na takvom nivou je rezultat odgoja i vjere. I to je jako važno.

Kako komentirate situaciju s VAR-om?

- Inače ne komentiram suđenje, ali bio sam ljut. To je centimetar i može oduzeti emociju. To boli. Uz ovo tumačenje, ona ruka u Rusiji ne bi bila za jedanaesterac.

Popularni Članci