PANIKA U METKOVIĆU Pojavila se rijetka bolest, zaražena jedna žena, Jambo mora eutanizirati sve svoje koze i krave

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na imanju Stipa Gabrića Jamba u Metkoviću eutanazirat će se više od 150 koza i kozlića te desetak krava. Epilog je to zarazne bolesti bruceloze koja je otkrivena među životinjama, a oboljela je i jedna žena koja je konzumirala zaraženo kozje mlijeko.

Riječ je o prvom slučaju bruceloze u dolini Neretve. Naime, među životinjama do sada se pojavljivala uglavnom Q groznica dok je bruceloza harala s druge strane granice u BiH, zbog čega je već odavno zabranjen provoz živih životinja, donosi Slobodna Dalmacija

O slučaju bruceloze bolesti ovaca i koza na poljoprivrednom gospodarstvu tvrtke Jambo d.o.o. u Metkoviću izvijestila je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, nakon detaljne analize uzoraka krvi zaraženih životinja.
Da je oboljela i žena koja se liječi u dubrovačkoj bolnici, potvrdio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Po riječima epidemiologa, dr. Miljenka Ljubića, zabilježen je samo jedan slučaj zaraze među ljudima, a oboljela osoba nije životno ugrožena.

Popularni Članci